Miksi omakotitalon rakentaminen kiinnostaa suomalaisia?

Kastelli otti selvää

Kastelli julkaisi Facebook-sivuillaan 15. helmikuuta kilpailun, jossa kysyttiin, miksi sinä haluaisit asua omakotitalossa ja mitkä ovat omakotiasumisen parhaat puolet. Parissa viikossa vastauksia saatiin lähes 1100! Valtaosa vastaajista oli naisia, mutta sukupuolesta riippumatta omakotitalon puolesta puhuivat samat asiat.


Omakotitalossa on oma rauha, yksityisyys ja vapaus

Omakotitalon rakentajille ja omakotiasujille yksityisyys, oma rauha ja vapaus merkitsevät kaikkein eniten. Edes rivi- ja kerrostaloasumista suuremmat vastuut eivät paina vaakakupissa. Tärkeintä on mahdollisuus elää omannäköistään elämää omien arvojen, elämäntilanteen ja esimerkiksi työvuorojen mukaan. Omakotitalossa ollaan vapaita myös taloyhtiön säännöistä.

Yksityisyyden kokemus on aina kaksisuuntainen. Omakotiasujat nauttivat siitä, ettei yläkerrasta kuulu askelten töminää tai seinän takaa uhmaikäisen aamuraivaria. Samalla myöskään oma soittoharrastus, lasten synttärijuhlat tai myöhäisillan siivousinnostus ei saa naapuria hakkaamaan patteria. On rentouttavaa, ettei seinän takana ole ketään, kuka häiriintyisi perheen elämänmenosta.

”Muistan vieläkin sen tunteen,
kun muutin kerrostalon jälkeen omakotitaloon ja tajusin, että minähän voin imuroida, vaikka kello on yli kymmenen!”

Omakotitalossa on tilaa hengittää

Omakotitalossa monia houkuttaa tilavuus, onpa kyse sitten konkreettisesta huonemäärästä ja säilytystiloista tai vain tilan tunnusta, siitä että kodissa on tilaa hengittää. Omakotiasujat kokevat, että vain omassa talossa on riittävästi tilaa ihmisille ja tavaroille, jolloin kirsikkana kakun päällä ovat usein kodinhoitohuone ja autotalli.

Monet korostavat myös tontin merkitystä. Vain riittävän suurella ja suojaisella tontilla koko perhe saa omakotiasumisesta kaiken ilon irti. Lapset voivat leikkiä sisällä ja pihalla vapaasti ja turvallisesti. Teinit saavat kuunnella musiikkia nupit kaakossa ja tavata ystäviään ilman jatkuvaa hyssyttelyä. Lemmikeilläkin aina koirista kesykanoihin on riittävästi tilaa temmeltää.

”Kastelli-talon katon alla omat seinät ovat suojaamassa kaikkein rakkaimpia.”

Piha- ja kotityöt koetaan hyötyliikuntana

Pihatyöt, remontointi ja kodin kunnostaminen eivät omakotitalosta haaveilevia haittaa. Moni näkee omakotiasumiseen liittyvät velvollisuudet hyvänä hyötyliikuntana, mukavana ajanvietteenä ja rentoutumismuotona. Omakotiasujat ovatkin aktiivisia ihmisiä, jotka haluavat usein rakentaa talonsa itse tai ainakin remontoida sitä silloin, kun huvittaa.

Omakotiasujille myös pihatyöt ovat yksi keino toteuttaa itseä. Omakoti-ihmiset haluavat kuopsuttaa keväällä kukkapenkkejä, pilkkoa puita omaan takkaan, tarttua lumilapioon talvisin ja herkutella omalla sadolla elokuussa. Mikään työ ei tunnu työltä, kun sen saa tehdä omaan tahtiin omilla ehdoilla.

”Omakotitalossa viihtyminen on omissa käsissä.”


Omakotitalossa luonto on ihan ikkunan takana

Omakotitaloasumisen parhaina puolina mainitaan usein luonnonläheisyys. Moni ilahtuu mahdollisuudesta tarkkailla tinttien touhuja lintulaudalla, ja kesäkukat on mukavampi poimia omalta pihalta tai pellonlaidalta kuin tienpientareelta. Lähiluonto on ihan ikkunan takana.

Samalla muuttuvat kodin äänet ja tuoksut. Autojen melu on jossakin kaukana, ja kodissa kuulee sateenropinan, linnunlaulun ja laiturin lautojen narahtelun rannassa. Pakokaasujen sijaan voi nauttia puhtaan ruohon, veden ja metsän tuoksuista. Monelle on arjessa suuri ilonhetki, kun saa istahtaa aamukahville omalle verannalle tai kirmata uimaan rauhassa vaikka aatamin ja eevan asussa!

”Oma piha on se tärkein asia omakotitalossa. Kesäiset aamukahvihetket pihakeinussa.”

Ihmisen kokoinen kylämäinen elämänpiiri

Omakotiasuminen kiehtoo erilaisia ihmisiä, ja omakotitalon rakentaminen houkuttaa yhtä lailla maaseudulla kuin taajaman asuinalueilla. Toiset löytävät mielenrauhan ja oman paikkansa omakotitalosta läheltä palveluja. Toiset taas kaipaavat metsää, jossa kodintuntua tuovat tutut marjapaikat ja kala-apajat.

Omakotiasukkaita yhdistää kuitenkin aina halu hallita omaa elämänpiiriään. Oma kotiseutu onkin parhaimmillaan maantieteellisesti varsin pieni alue. Omakotiasukkaat hakeutuvat ihmisen kokoisiin yhteisöihin, kyliin ja lähiöihin, joissa etäisyys toisiin on justiinsa passeli. Moni kokee, että vasta se itse rakennettu tai valmiina ostettu omakotitalo antaa oikean tunnun kotiseudusta: jykevät juuret.

”Itse rakennettu omakotitalo antaa juurevan olon.”

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla eduistamme ja kampanjoistamme!

  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Etsi lähin Kastelli-kauppiaasi