Terassi talviteloille

Teksti ja kuvat: Johanna Vireaho

Tee terassilla syyssiivous, laita terassi talviteloille ja nauti kauniiden syyspäivien tunnelmasta.

Siivoa pihalta ja terassilta ylimääräiset ruukut, työkalut ja muu irtain, joka kaipaa talviajaksi varastointia. Pese työkalut, tyhjät kesäkukkaruukut ja vie varastoon. Huolla, pese ja öljyä puutarhatyökalut valmiiksi, jolloin keväällä on ilo aloittaa kasvukausi hyväkuntoisilla työvälineillä.

Puhdista rännit neulasista, lehdistä ja muusta roskasta. Lakaise terassilta lehdet pois. Maatuva, märkä lehtikasa on liukas ja kerryttää kosteutta puupintaan ja altistaa homeelle. Terassin huoltotoimenpiteet, kuten pesu ja öljyäminen lisäävät kestoa ja käyttöikää. Pese terassilaudat liasta. Pieni terassi puhdistuu perinteiseen tapaan harjalla ja pesuvedellä. Suuren terassin pesuoperaatio helpottuu terassi- tai painepesurilla. Kun käsittelet terassilaudat syksyisin puuöljyllä, kestää terassi paremmin talviolosuhteiden rasitusta.

Pese ja puhdista myös terassikalusteet. Muovikalusteille riittää pesu ja huuhtelu. Puukalusteet voi pestä pesuaineella ja suojata puunsuojalla. Anna puupinnan kuivua pesun jälkeen, ennen öljyämistä. Hyvä puunsuoja suojaa kosteuden imeytymiseltä, vähentää homeen muodostumista, suojaa uv-valolta ja sinistymiseltä. Markiisit, varjot ja tyynyt voivat syyskosteassa ilmassa kerryttää homepilkkuja. Puhdista tekstiilit erityisillä puhdistus- ja suoja-aineilla, ja vie tekstiilit varastoon suojaan.Piristä syksyä ja terassia istutuksin. Syksyn ränsistämät kesäkukat ja ruukkupuutarha kaipaa päivitystä. Siirrä ruukkupuutarhan monivuotiset perennat kasvamaan avomaalle, jolloin ne talvehtivat varmemmin. Mehiruusukkeet kestävät pitkälle syksyyn viileyttä ja jopa hetkellisen hallan, mutta eivät ulkona talvehdi. Mehiruusukkeet voi ruukuttaa kodin valoisan ikkunan ääreen. Vaihda nyt kesäkukkien tai alkusyksyn syyskasvien tilalle kanervia ja havuja, jotka säilyvät ryhdikkäänä kevääseen asti. Monet havut jopa talvehtivat ruukussa. Männyt ja sembrat ovat kestävimpiä ruukkupuutarhan ikivihreitä. Katajat sen sijaan näyttävät kevättalveen asti hyviltä, mutta kevätaurinko voi ruskistaa niiden neulasia. Kanervat ja hopealanka eivät talvehdi ruukussa. Istutukset ilahduttavat koko syksyn, mutta myös talvella.


Syyskasvit eivät kaipaa ravinteikasta multaa, vaan voit möyhentää kesäkukkaruukkujen mullan syysistutuksissa, ja lisätä tarvittaessa lisää. Käytä syksyn ja talven ruukkupuutarhassa kestäviä ja meidän olosuhteisiimme soveltuvia betoni-, puu- ja polystoneruukkuja.

Tuo tunnelmaa terassille lyhdyin. Vaikka pihavalot valaisisivatkin terassia, elävä tuli ja kynttilät sopivat syksyn tunnelmaan ja hämärtyviin iltoihin.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla eduistamme ja kampanjoistamme!

  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Etsi lähin Kastelli-kauppiaasi