Herkulliset piknikeväät



Alla olevista resepteistä munakkaat voit tehdä hyvin jo edellisenä päivänä. Jos valmistat kaikki reseptin ohjeet samana päivänä, aloita alustamalla leipätaikina. Odotellessa voit valmistaa munakkaat. Kun taikina on kohonnut, täytä leipä toiseen nostatukseen. Tällä välin voit paahtaa mantelirouheen ja koota kepeät kookos-hedelmäpurnukat. Leivän paistuessa voit kääräistä kasaan salaattiwrapit. Itsetehdyt piknikeväät maistuvat ulkona syötynä!

Salaattiwrap

  • Varhaiskaalia
  • Hummusta
  • Porkkanaa pitkinä tikkuina (voit halutessa keittää muutaman minuutin hieman pehmeämmiksi)
  • Avokadoa pitkinä viipaleina
  • Retiisiä ohuina viipaleina
  • Kesäkurpitsaa tikkuina
  • Suolaa ja pippuria
  • Cocktailtikkuja tai juuttinarua


Irrota varhaiskaalista päällimmäisiä suuria lehtiä. Levitä lehdelle hieman hummusta ja asettele täytteen ainekset lehden tyveen (muutama tikku/viipale kutakin lajia riittää). Ripota päälle kevyesti suolaa ja pippuria ja kieritä lehti rullalle tyvestä aloittaen. Sido narulla tai työnnä cocktailtikku rullan läpi.

Minimunakkaat (9 kpl)

  • 7 kananmunaa
  • 0,6 dl maitoa tai vettä
  • ½ paprika pieninä kuutioina
  • 150 g (1 pss) hienonnettua pakastepinaattia
  • ½ pienehkö punasipuli pieninä kuutioina
  • ¾ tl suolaa
  • ¼ tl valkopippuria

Kuumenna uuni 190 asteeseen. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Sekoita joukkoon muut aineet. Voitele muffinipellin syvennykset ja jaa seos yhdeksään koloon. Paista n. 18 minuuttia jotta munakkaat saavat hieman väriä. Anna jäähtyä hetki ennen kumoamista. Munakkaat maistuvat sekä lämpiminä että kylminä.

Jos haluat leivästä gluteenittoman, käytä psylliumia sisältävää, gluteenitonta leiville tarkoitettua jauhoseosta.

Täytetty leipä

Maidoton, alla ohje myös gluteenittomaan leipään. Työaika n. 2 h.

  • 3 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • ¾ tl suolaa
  • 1 rkl siirappia
  • 5-6 dl hiivaleipävehnäjauhoja
  • ¼ dl oliiviöljyä

Täyte:

  • 150 g kauratuorejuustoa (tai tavallista maustamatonta tuorejuustoa, mikäli ei ruoka-ainerajoitteita)
  • 100 g aurinkokuivattua tomaattia kuutioina
  • 1 iso valkosipulin kynsi hienonnettuna
  • ¼ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria
  • 1 dl tuoretta basilikaa silputtuna

Liota hiiva, suola ja siirappi kädenlämpöiseen veteen. Vatkaa joukkoon vispilällä puolet jauhoista. Lisää loput jauhot vähitellen vaivaten samalla taikinaa hyvin. Vaivaa kimmoisaksi ja lisää öljy vaivaamisen loppupuolella. Peitä taikina liinalla ja jätä nousemaan vedottomaan paikkaan kaksinkertaiseksi (n. 30 min). Silppua sillä aikaa basilika ja sekoita muut täytteen aineet hyvin keskenään. Vuoraa n. 1,5 litran vetoinen leipävuoka leivinpaperilla.

Vaivaa kohonnutta taikinaa hetki ja kaulitse se n. 30 x 40 cm levyksi. Levitä täyteseos taikinalevylle ja ripottele päälle basilikasilppu. Taita levy pituussuunnassa kahtia ja leikkaa n. 8 cm leveiksi paloiksi. Laskosta vielä kukin pala kahtia ja nostele palat väljästi leipävuokaan pystyyn. Peitä liinalla ja anna kohota n. puolen tunnin ajan lämpimässä paikassa. Paista lopuksi 200 asteisessa uunissa alatasolla n. 30-40 minuuttia kunnes leipä saa kauniin värin. Anna jäähtyä hieman ennen leikkaamista.

Vinkki: Jos haluat leivästä gluteenittoman, käytä psylliumia sisältävää, gluteenitonta leiville tarkoitettua jauhoseosta 4-5 dl ja vaihda tarvittaessa tuorejuusto tavalliseen tai soijapohjaiseen. Liota hiiva, suola, siirappi ja öljy lämpimään veteen. Lisää jauhot ja sekoita taikina hyvin sekaisin. Anna seistä n. 5 minuuttia. Vatkaa tämän jälkeen taikinaa voimakkaasti mieluiten yleiskoneen taikinakoukuilla n., 5 minuuttia. Kaulitse taikina heti jauhojen avulla levyksi ja levitä täyte. Laskosta ja asettele viipaleet ohjeen mukaisesti leipävuokaan. Nostata lämpimässä liinan alla n. 30 min ja nosta uuniin paistumaan. Leipä ei kohoa hiivataikinan tavoin, muttei myöskään vaikuta maukkaaseen lopputulokseen!


Kevyet kookos-hedelmäpurnukat (4 kpl)

Työaika n. ½ tuntia

  • 60 g mantelirouhetta
  • 20 ml kookosöljyä (lämmitä juoksevaksi)
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • ripaus merisuolaa
  • 1 tölkki jääkaappikylmää kookoskermaa (esim. Santa Maria coconut milk original)
  • 1-1,5 rkl vaahterasiirappia
  • 2 tl vaniljasokeria
  • n. 150 g kiivikuutioita ja pieniä säilykeananaspaloja (mehussa)
  • 4 kpl 1,5- 2 dl kokoisia lasipurkkeja

Sekoita mantelirouhe, öljy, siirappi ja suola keskenään. Levitä ohuelti leivinpaperoidulle pellille. Paahda 180 asteisessa uunissa n. 12 minuuttia, kunnes mantelirouhe muuttuu kullanruskeaksi. Varo polttamasta! Siirrä pelliltä jäähtymään.

Kaavi lusikalla kookoskermapurkista valkoinen, jämäkkä osa vatkauskulhoon (käytä kookosvesi esimerkiksi smoothieen). Vaahdota muutama minuutti kuohkeammaksi. Sekoita vaahtoon siirappi ja sokeri.

Kokoa annokset: Jaa ensin puolet hedelmistä lasipurkkeihin. Lusikoi hedelmien päälle puolet vaahdosta. Lisää seuraavaksi mantelirouhe. Jaa loppu vaahto purnukoihin ja viimeiseksi kerros hedelmiä. Sulje kannella ja pakkaa lusikan kanssa kylmälaukkuun.

Reseptien laatija: KakkuTassu