Äitienpäivän ruusukakku (n. 10 hlö)

Työaika: noin 2 tuntia (+ hyytyminen)


Kauniin ruusukakun täytteenä on karkkirouheella maustettu, raikas vadelmamousse. Kuorrutteena on vadelmahillosta värinsä ja makunsa saava voikreemi, josta pursotetaan myös kauniit ruusut kakun koristeeksi. Reunoja koristaa suussa sulava valkosuklaakastike. Valmista kakku ainakin hyytymään jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Näillä ohjeilla onnistut yllättämään äidin, mummin tai kenet tahansa iloisesti! Vinkki: saat kakusta gluteenittoman käyttämällä kakkupohjassa gluteenitonta jauhoseosta vehnäjauhojen tilalla. Vaihtamalla maitotuotteet laktoosittomiin on kakku valkosuklaakastiketta lukuun ottamatta laktoositon.



Kakkupohja

  • 3 kananmunaa (huoneenlämpöisenä)
  • sokeria (Siro erikoishieno)
  • vehnäjauhoja
  • ½ dl perunajauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta

Kuorrute ja koristelu

  • 2 dl vispikermaa
  • 150 g vaniljatuorejuustoa
  • 1 dl Marianne-rouhetta
  • 150 g vadelmia
  • 0,5 dl sokeria
  • 3 liivatelehteä (+1 rkl vettä)



Kostutus

  • 1 – 1,5 dl maitoa
  • ½ tl vaniljasokeria

Valkosuklaakastike ja voikreemi

  • 150 g valkosuklaata
  • 75g (3/4 dl) kuohukermaa


  • 200 g voita
  • 180 g (3 dl) tomusokeria
  • ½ dl vadelmahilloa
  • 1,5 tl vaniljasokeria

Välineet

  • Pursotinpussi
  • (6-sakarainen) tähtitylla



Kakkupohjan valmistaminen

Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 16 cm kakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Ota esille kaksi samankokoista juomalasia. Riko toiseen lasiin kolme munaa. Mittaa toiseen lasiin saman verran sokeria kuin toisessa on munia. Kaada sokeri kulhoon. Mittaa tyhjään lasiin perunajauhot ja täytä loppu vehnäjauhoilla niin, että määrä on sama kuin munilla. Sekoita jauhoihin leivinjauhe. Jätä sivuun odottamaan. Lisää munat sokerin joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella kovaksi vaahdoksi (kovasta vaahdosta voit vatkaimia nostamalla kirjoittaa nimesi taikinan pinnalle ilman että se häviää välittömästi).

Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon ja sekoita varovasti käsivispilällä. Vältä turhaa sekoittamista, ettei vaahto lässähdä. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia, kunnes cocktailtikulla kakkua tökätessä tikku pysyy puhtaana (älä kuitenkaan avaa luukkua ensimmäiseen puoleen tuntiin!). Anna kakun jäähtyä vuoassaan muutama minuutti ennen kumoamista leivinpaperille jäähtymään.

Vältä turhaa sekoittamista,
ettei vaahto lässähdä.

Kakun täyttäminen

Valmistele jäähtynyt kakkupohja leikkaamalla se kolmeksi levyksi. Vuoraa kakkuvuoka kelmulla. Yhdistä maito ja vaniljasokeri juomalasiin. Aseta päällimmäinen kakkusiivu paistopinta alaspäin vuokaan. Jätä kaksi muuta odottamaan täytteen valmistumista. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä.

Jos käytät ulkomaalaisia vadelmia, keitä niitä pienen vesitilkan kanssa kattilassa keskilämmöllä sekoitellen pakkauksen ohjeen mukainen aika. Ota kattila liedeltä ja lisää pehmenneet liivatelehdet kuumaan vadelmaseokseen. Sekoita kunnes liivatteet ovat varmasti sulaneet ja jätä jäähtymään. Jos käytät kotimaisia pakastevadelmia, riittää että sulatat ne. Tällöin kuumenna mikrossa 1 rkl vettä kiehuvaksi liivatelehtiä varten. Lisää veteen pehmenneet liivatelehdet ja sekoita niin kauan, että liivatteet ovat täysin sulaneet. Jätä jäähtymään.

Vaahdota kulhossa 2 dl vispikermaa melko napakaksi. Mittaa toiseen, suurehkoon kulhoon tuorejuusto, Marianne-rouhe, sokeri ja kotimaiset vadelmat, jos käytät niitä. Sekoita vatkaimella tasaiseksi massaksi. Kaada vesi-liivateseos ohuena nauhana (tai vaihtoehtoisesti keitetty marja-liivateseos parissa erässä) tuorejuustoseoksen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Liivateseoksen tulee olla lisättäessä juoksevaa, mutta selvästi kädenlämpöistä (liian jähmeää liivateseosta voi lämmittää muutaman sekunnin mikrossa). Sekoita joukkoon lopuksi kermavaahto.

Kokoa kakku. Kostuta vuoassa odottava kansilevy vaniljamaidolla pullasutia tai lusikkaa apuna käyttäen. Käytä reilu 1/3 maidosta reunat erityisesti huomioiden. Kaada pohjan päälle puolet vadelmatäytteestä. Aseta päälle keskimmäinen kakkulevy. Kostuta se käyttäen vajaa 1/3 maidosta. Kaada päälle loput täytteestä. Lisää pohjalevy niin, että paistopinta tulee päällimmäiseksi. Kostuta se lopulla maidolla.Käännä kelmun reunat kakun päälle ja vuoraa pinta kelmulla. Aseta päälle kevyt paino, esim. pienehkö leikkuulauta, ja nosta jääkaappiin jähmettymään yön yli tai vähintään kuudeksi tunniksi.

Kuorrutteen valmistaminen

Kun täyte on jähmettynyt, valmista kuorrute ja koristeet. Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään, tai pehmitä mikrossa matalalla teholla muutaman sekunnin erissä. Varo sulamista!

Paloittele valkosuklaa kulhoon. Kuumenna kerma lähes kiehuvaksi ja kaada suklaan päälle. Anna seistä muutama minuutti ennen sekoittamista. Käytä hetki mikrossa tarvittaessa, jotta saat seoksesta tasaista. Jätä seos hetkeksi sivuun.

Vaahdota sähkövatkaimella kulhossa voita n. 3 minuuttia. Lisää tomusokeri parissa erässä ja vatkaa se hyvin voin joukkoon. Lisää vaniljasokeri. Erottele siemenet pois painellen vadelmahillo lusikalla siivilän läpi voi-sokeriseokseen. Vatkaa tasaiseksi.

Kakun koristelu

Poista kelmut kakun pinnalta ja kumoa kakku tarjoilualustalle. Poista vuoka ja loput kelmut. Levitä lastalla voikreemiä ohuehko kerros kauttaaltaan kakun päälle. Nosta hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.Ota kakku jääkaapista, notkista kreemi vatkaimella nopeasti ja levitä kakun päälle uusi, paksumpi kerros kreemiä. Tasoita sileäksi. Nosta taas jääkaappiin jähmettymään. Lusikoi loppu kreemi pursotinpussiin, johon olet laittanut haluamasi tähtityllan.

Varmista, että valkosuklaakastike on jäähtynyt tarpeeksi. Kastikkeen tulee olla hyvin levittyvää, mutta huoneenlämpöistä. Ota kakku jääkaapista. Levitä suklaakastiketta koko kakun pinnalle ja tasoita nopeasti puhtaalla lastalla (viileä kakun pinta saa suklaan jähmettymään nopeasti). Anna suklaan valahtaa huolimattomasti välillä reunojen yli. Lisää valumia tarvittaessa pudottaen kastiketta lusikalla lähelle reunoja. Nosta taas hetkeksi jääkaappiin.

Kun kakun pinta on hieman napakoitunut, pursota kakun päälle halkaisijaltaan noin 5 cm kokoisia ruusukkeita. Aloita ruusun pursotus oletetusta keskikohdasta yhtenäisenä nauhana kiertäen muutama kierros ulospäin. Pursota haluamasi määrä ruusuja, tai pursottele kreemi muuten kauniisti kakun pinnalle. Jos haluat, voit viimeistellä kakun lisäämällä pinnalle vaikkapa muutamia sokerihelmiä.

Anna kakun seistä n. 15 minuuttia ennen leikkaamista huoneenlämmössä, jotta kreemi hieman pehmentyy.