Pääsiäisen sitruunakuppikakut 12 kpl

(Valmistusaika n. 1 h + koristelu)

Muffinipohja

  • 180g (2, 7 dl) vehnäjauhoja
  • 180 g (1, 4 dl) sokeria
  • reilu 2 tl leivinjauhetta
  • 1, 5 tl vaniljasokeria
  • 3 rkl raastettua sitruunan kuorta
    (n. 3 isoa sitruunaa*)
  • 60 g huoneenlämpöistä voita
  • 1, 8 dl huoneenlämpöistä (täys)maitoa
  • 2 pientä kananmunaa
  • muffinivuokia

Kuorrute ja koristelu

  • 125 g huoneenlämpöistä (suolatonta) voita
  • 160 g sitruunatuorejuustoa
    (anna seistä hetki huoneenlämmössä)
  • 400 g tomusokeria
  • Vihreää elintarvikeväriä
  • Valkoista ja vaaleanpunaista sokerimassaa ja/tai suklaamunia/sokerihelmiä tai –kukkia
    (Hienoa sokeria)
  • Tomusokeri-vesikuorrutetta
  • Ruohopursotukseen spagettitylla ja pursotinpussi

Tee näin:

Kuumenna uuni 170 °C

Pese sitruunat hyvin ja raasta kuoren keltainen osa hienojakoiseksi. Mittaa kulhoon kuivat aineet, sitruunankuoriraaste ja voi. Vatkaa aineksia hiljaisella nopeudella niin, että seoksesta tulee murumaista (käytä leivinpaperia tms. suojana, sillä jauhot pölähtävät herkästi).

Kaada maito sekaan pikkuhiljaa ja vatkaa juuri ja juuri sekaisin. Lisää munat ja vatkaa massaa hetki. Kaavi kulhon reunoille lentäneet ainekset sekaan ja vatkaa taikina tasaiseksi. Jaa taikina muffinipellille vuokiin (2/3 täyteen). Paista keskitasolla 20-25 min, kunnes muffinia tikulla kokeillessa tikkuun ei jää enää taikinaa. Anna jäähtyä täysin ennen koristelua.

Vinkki! Purista raastetuista sitruunoista mehu ja jäädytä esim. jääpalamuotissa. Käytä vaikkapa juomaveden maustamiseen tai smoothieihin.



Kuorrute ja koristelu

Valmista muffinien jäähtyessä puput ja kuorrute. Pyöritä valkoisesta sokerimassasta käsissäsi 6 kpl halkaisijaltaan noin 3 cm palloja. Halkaise ne terävällä veitsellä, jotta saat 12 puolipalloa (pupujen vartalo). Aseta pallot tasainen pinta alaspäin leivinpaperille.

Pyöritä 12 kpl halkaisijaltaan noin 1 cm palloja töpöhänniksi, kostuta halutessasi kevyesti kauttaaltaan pinta sokeri-vesikuorrutteessa ja pyöräytä sokerissa. Laita pieni tippa sokerikuorrutetta puolipallon keskelle ja paina töpöhäntä kiinni (leikkaa tarvittaessa häntäpallosta pieni pala pintaa pois, jotta se tarttuu liimatessa helpommin).

Muotoile tämän jälkeen vielä valkoisesta massasta soikeita palasia käpäliksi. Kiinnitä käpälien pohjaan vaaleanpunaisesta massasta polkuanturat sokeri-vesikuorrutteen avulla ja liimaa kuorrutteella paikalleen puolipalloon.

Valmista kuorrute vaahdottamalla voita pari minuuttia sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri erissä joukkoon aloittaen vatkaus aina hiljaisella nopeudella. Värjää seos vihreäksi lisäten väriä pieni määrä kerrallaan ja sekoittaen massaa hyvin välissä. Lisää lopuksi tuorejuusto parissa erässä sekoittaen hyvin. Vältä liikaa vatkaamista jottei seos muutu rakeiseksi.

Levitä kerros kuorrutetta jokaisen jäähtyneen muffinin pinnalle veitsellä tai lusikalla. Lusikoi loppu seos pursotinpussiin, johon olet asettanut spagetti-tyllan. Pursota ”ruoho” puristaen pieniä tupsuja muffinin pinta täyteen.

Asettele koristeet ja laita hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Mikäli kuorrute on kovin löysää, voit jäähdyttää kuorrutettuja muffineita jääkaapissa hetken ennen koristelua.

Vinkki! Voit valmistaa kuppikakut vaikka tarjoilua edellisenä päivänä. Nosta huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jotta kuorrute ehtii hieman pehmetä. Muffineista tulee näyttäviä vaikket omistaisi spagettityllaa, vaan pursottaisit täytteen tavallisella terällä tai levittäisit veitsellä.