Pidennä terassikautta!

Kuva: Clas Ohlson

Sijoita terassi suojaisaan paikkaan

Jokaisella pihamaalla on oma mikroilmastonsa. Osa pihasta on selvästi lämpimämpää aluetta ja paremmin tuulelta suojassa. Kun terassia paikkaa mietitään, kannattaa tukia huolella, mihin aikaan päivästä aurinko paistaa sinne ja puhaltaako kylmä viima jostain suunnasta.

Terassin suojaisuutta voi parantaa esimerkiksi puisilla tai lasisilla seinäkkeillä, korkeilla aidoilla tai tuuhealla kasvillisuudella. Sateensuojaa antaa esimerkiksi avattavat markiisit.

Terassi muuttuu lasitusten myötä puolilämpimäksi kesähuoneeksi, jolloin kotiinkin tulee reilusti lisäneliöitä.

Lasituksilla kesähuone

Pysyvämmän suojan terassille saa lasittamalla terassin joko osittain tai kokonaan. Lasitukset ovat suurehko investointi, mutta samalla ne tuovat paljon lisää käyttöaikaa terassille. Terassi muuttuu lasitusten myötä puolilämpimäksi kesähuoneeksi, jolloin kotiinkin tulee reilusti lisäneliöitä. Sateelta suojassa olevaa terassia voi myös sisustaa huonemaisemmaksi.

Terassilasituksia hankkiessa kannatta miettiä tarkoin, miten lasitukset muuntuvat erilasiin sääolosuhteisiin. Kevät- ja syyskaudella lasitukset pidetään yleensä kiinni, mutta kuumana kesäpäiväni lasitettu tila lämpenee nopeastikin, jolloin lasitukset pitää pystyä myös avaamaan kunnolla. Liukuovet sekä koko seinän matkalta avautuvat ikkunat ovat silloin tarpeen.

Parhaiten lasitukset onnistuvat, kun niiden asentaminen mietitään jo talon suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Jos lasitettu terassi tai parveke lisätään taloon jälkikäteen, on lasitukset suunniteltava niin, että ne sopivat rakennuksen tyyliin ja arkkitehtuuriin.

Ihanaa lämpöä

Syksyllä illat pimenevät ja viilenevät nopeasti, kun aurinko laskee. Jotta terassilla voisi istua iltaa auringonlaskun jälkeenkin, kannattaa sinne hankkia lisälämpöä tuova sähkö- tai kaasukäyttöinen lämmitin.

Kuva: K-Rauta

Terasseille, joille on vedetty sähköt, on helppokäyttöisin valinta sähköllä toimiva terassi- tai infrapunalämmitin. Sähköllä lämmitettäessä sähkölasku ei pääse paisumaan suureksi, sillä lämmittimiä tarvitsee pitää päälle vain sen ajan, kun terassilla oleskellaan.

Jos terassille ei ole sähköjä, on markkinoilla myös kaasukäyttöisiä vaihtoehtoja. Kaasulämmittimien sijoittelussa tosin pitää olla tarkempi, jotta suojaetäisyydet ovat riittävät eikä terassille synny tulipalovaaraa.

Kuva: Clas Ohlson
Kuva: K-Rauta
Kuva: Pentik

Valitse lämpimiä pintamateriaaleja

Kylmään kauteen kannattaa varautua valitsemalla terassille pintamateriaaleja, joiden kosketuspinta on lämmin. Esimerkiksi puusta tai komposiittilaudasta tehty lattia on jalkaa vasten lämpimämpi kuin vaikkapa pihakivet tai keraamiset laatat.

Monet kalusteet tuntuvat kolealla säällä ihoa vasten ikävän kylmiltä. Syksyä varten terasseille kannattaa hankkia pehmusteita, lämpimiä istuinalustoja sekä ulkokäyttöön sopivia mattoja. Tarjolla on malleja, jotka eivät säikähdä ulkoilmaa tai pientä kostetutta. Terassin lähelle kannattaa myös varata valmiiksi pino keveitä vilttejä, joita on helppo napata niitä suojaksi terassilla istuessa.

Kuva: Lapuan Karkurit

Tunnelmaa valoilla

Lämmön lisäksi syksyinen terassi kaipaa lisää valoa. Hyvän yleisvalon lisäksi terasseilla tarvitaan usein pehmeämpää tunnelmavaloa hämärtyviin iltoihin. Seinään tai lattiaan voi asentaa kiinteästi pienitehoisempia kohdevalaisimia tai terassin laidalle voi asentaa matalia valotolppia.

Mukavaa tunnelmavaloa illanistujaisiin tuovat myös erilaiset kevyemmät ulkokäyttöön sopivat valosarjat. Tarjolla on myös aurinkoenergialla toimivia valaisimia.

Myös elävä tuli kuuluu syysiltoihin. Kun kynttilät ovat kauniissa, tuulelta suojassa olevassa lyhdyissä, palavat ne tasaisemmin ja luovat ympärilleen lempeää tunnelmavaloa.

Kuva: Airam (vasen), Byggmax (oikea)

Kastelli/nettiteksti/Anna-Kaisa Huusko


Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla eduistamme ja kampanjoistamme!

  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Etsi lähin Kastelli-kauppiaasi