Pihavalaistus kuntoon!

Pimeään vuodenaikaan pihamaalla tarvitaan monenlaista valoa, jotta piha olisi turvallinen, käytännöllinen ja miellyttäisi myös silmää. Lue vinkit, millaisia valaisimia pihalle kannatta hankkia!

Pihapiirin valaistusta kohentamalla pihan saa tehokkaampaan käyttöön.

Talven pimeänä kautena tuntuu kuin ikkunan takana olisi vain loputon pimeys. Synkkä piha ei houkuttele lähtemään ulos ja liikkuminen pihapoluillakin on hankalaa.

Pihapiirin valaistusta kohentamalla pihan saa tehokkaampaan käyttöön. Kunnolla valaistulla pihatiellä on helpompi huomata lumikerroksen alla oleva jäinen pinta tai pienet painanteet.

Muutama tunnelmallinen valo tontin reunoilla antaa pihalle mittakaavaa ja katseelle löytyy kiintopisteitä pimeyden keskeltä. Valaistu piha luo myös miellyttävän ja kutsuvan tunnelman. Kotiin on mukava palata, kun valot johdattelevat tieltä kotiovelle.

kuva: Airam, Pihapiirivalaisin Kallio
kuva: Konstsmide, Pihapiirivalaisin Trienste

Valaistulla pihapolulla kuljet ilman kompurointia

Omakotitalon piha tarvitsee kunnon valaistuksen erityisesti kulkureittien ja pihapolkujen varrelle. Jos kulkureitti on aivan talo vieressä, valaisimet voi asentaa kiinni talon seinään. Tällöin kannatta kiinnittää huomiota siihen, että valaisimet sopivat talon arkkitehtuuriin tyyliin.

Pihamaan halki menevien käytävien reunustoille sijoitetaan matalat tolppavalaisimet eli pollarit. Niihin valitaan malleja, joissa valo suuntautuu alaspäin, jotta valaisimet eivät häikäise silmiä. Ulkovalaistuksessa kannattaa muutenkin välttää ylitehokkaita valaisimia.

Valaisimet sijoitetaan niin lähekkäin, ettei kulkureitille jää hämäriä katvealueita. Kannattaa tutkia ennen valaisimien ostamista ja asentamista, miten laajan alueen ne valaisevat.

Pihavalaisimien valitessa on pidettävä mielessä myös talven lumitilanne. Pylväiden pitää olla niin korkeat, ettei lumi peitä valoa alleen.

kuva: Ensto Lighting Oy, Pihapiirivalaisin Lumia
kuva: Ensto Lighting Oy, Numerovalaisin AVR51

Omakotipihalla on kohtia, joissa tarvitaan tehokkaampaa, oikein suunnattua valoa. Kun ulko-oven edustalla tai autopaikan vieressä on kunnon valaistus, löytyy kotiavaimet laukunpohjalta helposti ja autonkin näkee parkkeerata ahtaaseen paikkaan.

Pihasuunnitelmaa tai -remonttia mietittäessä kannattaa käydä huolella läpi kaikki perheen tarpeet. Kun terassille, roskakatokseen, matonpuistelutelineelle, piharakennuksen ovensuuhun tai vaikkapa lasten leikkipaikalle sijoitetaan muutama tehokas valaisin, saadaan arjen toimet sujumaan pimeäänkin aikaan.

Näihin valaisimiin voi liittää myös liiketunnistimet tai ajastimet, jolloin kirkkaammat valot ovat päällä vain silloin kun niitä tarvitaan, eikä energiaakaan kulu turhaan.

Tehokkaiden valojen sijoittelussa pitää huolehtia, etteivät ne häiritse naapureita tai sokaise kadulla kulkijoita. Liian tehokas ja silmänkorkeudelle asennettu valaistus häikäisee helposti myös kodin sisätiloihin saakka.

kuva: Airam (valaisinta ei saatavilla Kastelli Collectionista)


Korosta valolla taloa ja luontoa

Kun talven pimeydessä valoa heijastetaan kauniiseen, käppyräoksaiseen omenapuuhun tai vaikkapa pihan isoon siirtolohkareeseen, ovat ne kuin pimeässä loistavia, luonnon muovaamia veistoksia.

Talon julkisivua valaisemalla saadaan puolestaan esiin rakennuksen arkkitehtuuri. Se tuo ryhtiä talviseen pihaa.

Valo on hyvä tapa korostaa rakennuksen tai luonnon erityispiirteitä, mutta kannattaa muistaa, ettei piha- ja julkisivuvalaistusta kannata ylivirittää. Liika valaiseminen tekee pihasta helposti ”huvipuistomaisen”. Pihaan saa jäädä myös hämäriä nurkkauksia.

kuva: Markslöjd (valaisinta ei saatavilla Kastelli Collectionista)
kuva: Airam (valaisinta ei saatavilla Kastelli Collectionista)

Valoa syyshetkiin ja joulun tunnelmaan

Kiinteästi asennettujen funktionaalisten pihavalojen lisäksi pihalle, terasseille ja parvekkeille on nykyisin tarjolla hyvin monenlaisia tunnelma- ja koristevalaisimia, joilla voi ”sisustaa” pihamaata. Persoonallista ilmettä pihalle ja terassille tuovat esimerkiksi valoruukut tai katto- tai jalkavalaisimia muistuttavilla ulkovalot.

Piha voidaan pukea syksyn tai joulun tunnelma helposti erilaisilla valonsarjoilla tai koristevalaisimilla. Niiden sijoittelussa ja yhdistelemisessä voi laittaa koko luovuutensa peliin.

Mieti pihamaan käyttöä jo talon rakennussuunnitelmia tehtäessä.

Uuden talon rakentaja:

  • Mieti pihamaan käyttöä jo talon rakennussuunnitelmia tehtäessä, jotta kulkureittien, terassien, sisäänkäyntien, parkkipaikkojen tai vaikkapa pihapaljun valaistus tulee otettua huomioon sähkösuunnitelmaa tehtäessä. Vaikka piharakenteita ei toteutettaisi heti, voidaan sähkövetoihin varautua etukäteen.
  • Kiinteiden pihavalojen asentamiseen tarvitaan ammattilaista, sillä pihavalot ovat alttiina kosteudelle ja säänvaihtelulle, mikä edellyttää huolellista asennusta. Kevyemmät koriste- ja tunnelmavalojen asentamisen voi hoitaa itse.
  • Pyydä apua omakotitalon pihan valaistussuunnitelman tekemiseen esimerkiksi pihasuunnittelijalta, sähkösuunnittelijalta tai arkkitehdiltä.

Teksti: Anna-Kaisa Huusko

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla eduistamme ja kampanjoistamme!

  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Etsi lähin Kastelli-kauppiaasi