Ruokaisa sieni-jauhelihapiiras



Työaika: reilu tunti

Pohja

  • 4 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 100 g sulatettua voita tai margariinia
  • 2 kananmunaa

Täyte

  • 200 g naudan jauhelihaa
  • 2 keskikokoista sipulia pieninä kuutioina
  • noin 1 litra tuoreita metsäsieniä tai vastaava määrä kuivattuja sieniä liotettuina (esim. puolet kantarelleja ja puolet suppilovahveroita)
  • nippu tuoretta persiljaa silputtuna (säästä pari oksaa koristeluun)
  • 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 1 tl timjamia
  • 1 tl basilikaa
  • ½ tl mustapippuria
  • ripaus valkopippuria
  • ripaus savuchilirouhetta
  • ½ tl suolaa

Päälle

  • 1,5 dl kermaa
  • 1 kananmuna
  • 100 g gouda-juustoraastetta



Sekoita pohjan kuivat aineet kulhossa. Lisää jäähdytetty voisula ja kananmunat, sekoita tasaiseksi massaksi. Taputtele seos voidellun piirasvuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle ja reunoille.

Kaada hieman pilkotut sienet melko kuumalle pannulle ja kääntele kunnes sienistä vapautuva neste on haihtunut. Nosta sivuun. Jos käytät kuivattuja sieniä, liota sienet pehmeäksi ja valuta ennen kuin lisäät joukkoon jauhelihan. Ruskista jauheliha ja kuullota sipuli. Mausta seos yrteillä, valkosipulilla, suolalla ja pippureilla sekä savu-chilillä. Lisää sienet ja kääntele hetki seosta pannulla. Lisää ruohosipulisilppu. Tarkista maku.

Levitä seos pohjan päälle. Kaada vielä päälle keskenään sekoitettu kerma ja kananmunaseos. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia kunnes juusto saa kauniin värin. Koristele hieman jäähtynyt piiras tuoreella persiljalla ja nauti!