Koristellut ystävänpäiväpikkuleivät

Ohjeella teet noin 15 kpl ystävänpäiväpikkuleipiä.

Tarvitset:

  • 110 g voita
  • 1,2 dl sokeria
  • 1 pieni kananmuna
  • 1 ½ – 2 rkl pakastekuivattua mansikkaa sormin hienonnettuna
  • 1 ½ tl vaniljasokeria
  • 3 ½ dl jauhoja (suklaakekseihin korvaa 1 rkl jauhoista kaakaojauheella, jätä halutessasi mansikkarouhe pois)
  • ¾ tl leivinjauhetta
  • ¼ tl suolaa
  • 1 tl maitoa tai mansikkamehua

Tee näin:

Vaahdota voi ja sokeri.

Lisää kananmuna hyvin vatkaten (jos käytössäsi ei ole pieniä munia, riko muna lasiin, vatkaa haarukalla kevyesti rikki ja käytä taikinaan vain noin puolet munasta).

Sekoita joukkoon murennetut mansikat ja vaniljasokeri.

Lisää rauhallisesti sekoittaen jauhot, joihin suola ja leivinjauhe on sekoitettu. Lisää lopuksi neste.

Anna taikinan levätä jääkaapissa n. puoli tuntia ennen leipomista.

Kaulitse viilentynyt taikina jauhotetulla pöydällä reilun puolen sentin paksuiseksi levyksi ja leikkaa (sydän)muotilla kuvioita. Keksit eivät leviä paistaessa.

Paista 175 asteisessa uunissa keskitasolla 8-12 min. Lyhyempi aika = pehmeämpi keksi, pidempi paistoaika = napakampi lopputulos.

Koristele jäähtyneet keksit pikeerillä ja sokerimassaruusuilla.


Pikeeriin tarvitset:

  • Yhteensä n. 3 dl tomusokeria –> tavallista ja mansikka-tomusokeria tai punaista elintarvikeväriä
  • ½ dl kananmunan valkuaista
  • Muutama tippa sitruunamehua

Lisäksi koristeluun:

  • Sokerihelmiä, värjättyä sokeria tms koristeita.
  • Vihreää ja punaista sokerimassaa
  • Pursotinpusseja (+ pieniä, pyöreäteräisiä tyllia)

Yhdistä valkuaiset ja tomusokeri kulhossa. Mikäli käytät mansikkatomusokeria, jaa valkuainen kahteen eri kulhoon ja tavallinen tomusokeri ja mansikan makuinen näin ollen omiin kulhoihinsa valkuaisen kanssa. Vaahdota seosta muutama minuutti ja lisää pari tippaa sitruunamehua. (Jos värjäät valkoisen tomusokerin, jaa tässä vaiheessa pikeeri kahteen eri kulhoon ja värjää toinen satsi haluamasi väriseksi).

Testaa pikeeriä keksille. Pikeerin tulee pysyä paikoillaan, mutta kuvion laskeentua muutaman sekunnin kuluessa. Jos pikeerisi on liian löysää, lisää tomusokeria pienissä erissä. Jos taas liian jämäkkää, lisää valkuaista maltillisesti. Sekoita hetki hyvin ja kokeile uudestaan.

Kun pikeeri on valmista käytettäväksi, aseta tyllat pusseihin ja lusikoi eri värit omiin pursotinpusseihinsa. Sulje pussi kuminauhalla tai sulkijalla. Mikäli et omista pursotinteriä, leikkaa saksilla pussin kärki auki. Leikkaa ennemmin hyvin pieni reikä, sitä on helppo suurentaa, mutta mahdoton pienentää! Aloita pursottamalla ääriviivat täytettävälle alueella. Sen jälkeen pursottele reilusti pikeeriä alueen sisälle ja levitä rajojen sisälle esim. pallopäisellä työkalulla, varrastikulla tai pienellä lusikalla. Ripottele tässä vaiheessa pinnalle halutessasi strösseleitä, värjättyä sokeria tai koristekiteitä.

Anna pikeerin kuivua n. puoli tuntia, jotta pinta hieman kovettuu. Säilytä pussi sillä aikaa kärki suljettuna teipillä tai kiepauta märkä talouspaperi kärjen ympärille. Massa kovettuu nopeasti.

Kun keksien pinta on hieman kuivunut, jatka tekemällä yksityiskohtia. Pursota pisteitä, nauhaa, pitsiä tai muita kuvioita pinnalle ja sivuille. Malleja ja ideoita löydät netistä termillä ”sugar cookies”. (Kuvan keksien pursotusinspiraatio haettu Pinterestistä).

Valmista ruusut. Pyöritä punaisesta massasta n. ½ cm paksua tankoa. Litistä se hennosti tomusokeroidulla pöydällä ohueksi nauhaksi. Pyöritä nauhaa väljästi rullalle. Ruusun koko riippuu siitä, kuinka paljon nauhaa rullaat. Liimaa pää pikeeripisaralla. Liimaa ruusu tai ruusuja haluamaasi kohtaan keksiä pikeerin avulla. Kierteitä voi ”avata” hieman esim. hammastikulla ruusun ollessa paikallaan. Lisää lopuksi vihreästä massasta muotoiltuja lehtiä ja muita koristeita makusi mukaan. Anna kovettua seuraavaan päivään.

Pakkaa väljästi ja yllätä ystäväsi!

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla eduistamme ja kampanjoistamme!

  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Etsi lähin Kastelli-kauppiaasi