5 vinkkiä: näin pidät joulukuusen hengissä

Moni haluaa nauttia aidosta joulukuusesta mahdollisimman pitkään ja monesti kuusi kannetaankin sisään jo viikkoja ennen joulua. Ainut kysymys onkin, miten kuusi saadaan pysymään hyvässä kunnossa jouluun ja uudenvuoden juhlintaan saakka. Kokosimme tärkeimmät vinkit, joilla kuusi pidetään kauniina mahdollisimman pitkään.


1. Kaatoajankohta

Kuusi tulee kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Kaadettua kuusta tulee säilyttää tuulelta suojattuna ulkotiloissa, kuten parvekkeella tai autotallissa.

2. Kuljetus

Joulukuusta ei pidä kuljettaa pitkiä matkoja auton katolla tai avonaisessa peräkärryssä. Yli 10 kilometrin matkaa varten kuusi tulee pakata pressuun tai pussiin.

3. Sulatus

Sulatuksessa tärkeintä on maltti! Jos kuusi on jäässä, älä sulata kuusta liian nopeasti tai kapillaarinen virtaus häiriintyy. Hyvä sulatuspaikka on tila, joka on vain pari astetta plussan puolella. Puun annetaan sulaa 1-2 vrk, tyvi kylmässä vesiastiassa. Mikäli puu on kääritty verkkoon, saa sen poistaa vasta sulatuksen jälkeen.

Viileän tilan puutteessa voi kuusen tuoda pesuhuoneeseen. Pidä tyvi kylmässä vedessä ja suihkuta puuta säännöllisesti kylmällä vedellä, jotta se pysyy kosteana koko sulatuksen ajan. Parin tunnin kuluttua voit siirtää puun jalkaan.

4. Jalkaan asetus

Ravistele kuusta, jotta roskat ja kuolleet neulaset tipahtavat. Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusi sopivan mittaiseksi. Sahaa tyvestä muutama sentti pois joka tapauksessa, jotta saat aikaan uuden imupinnan. Älä poista kuorta! Ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta – puun tulee mahtua jalkaan ilman ohentamista.

5. Hoito sisätiloissa

Tärkeintä on, ettei kuusi pääse kuivumaan. Tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan, sillä jos imusolukko pääsee kuivumaan, kuusi ei pysty imemään vettä. Tästä seuraa neulasten ennenaikainen variseminen. Vedenkulutus on suurimmillaan ensimmäisen vuorokauden aikana – silloin vesitilanne kannattaakin tarkistaa useita kertoja.

Aseta puu mahdollisimman kauas pattereista, takasta ja muista lämmönlähteistä ja saat nauttia kuusesta mahdollisimman pitkään!

Ei muuta kuin kuusikaupoille!

Lähde: Joulupuuseura ry

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla eduistamme ja kampanjoistamme!

  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Etsi lähin Kastelli-kauppiaasi