Runebergin torttukakku

Mitä jos tekisitkin tänä vuonna perinteisten runebergintorttujen sijaan torttukakun? Nappaa tästä ohje herkkuun!

Työaika yli 1h + jäähdytys

Tarvitset:

  • 150 g voita tai margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1,5 dl piparkakkumuruja
  • ¼ tl kardemummaa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 2 munaa
  • 1 dl maitoa

Kostukeliemi

  • ½ dl mantelilikööriä tai punssia
  • ½ dl vettä
  • 2 rkl fariinisokeria

Lisäksi tomusokerikuorrutetta ja vadelmahilloa.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit. Vatkaa huoneenlämpöiset munat yksitellen hyvin joukkoon.

Sekoita keskenään kuivat aineet, sekoita taikinaan muutamassa erässä. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen maito ja sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun leipä- tai kakkuvuokaan. Vetoisuus n 1,5 l. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40 min, kunnes puutikkuun ei tökätessä jää taikinaa.

Valmista kakun paistuessa kostukeliemi. Yhdistä liemen ainekset kattilassa ja kuumenna liedellä (älä keitä) kunnes sokeri liukenee. Siirrä sivuun odottamaan.

Anna jäähtyä hetki ennen kumoamista tarjoilualustalle. Valele lusikalla jäähtyneelle kakulle kostuketta. Anna vetäytyä. Levitä lopuksi vadelmahilloa reilu kerros lähes koko kakun pinta-alalle ja koristele pursottamalla tomusokerista ja vedestä valmistettua kuorrutetta hillon ympäri. Valuta halutessasi kuorrutetta kauniisti reunoille.

Vinkki! Jos haluat kakusta gluteenittoman ja/tai maidottoman, vaihda vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen, piparit gluteenittomiin sekä jauhota vuoka esim maissijauhoilla. Maidottomaan lopputulokseen pääset käyttämällä maidotonta margariinia ja kaura- tai mantelimaitoa.