8 + 1 vinkkiä armollisempaan joulusiivoukseen


Joulusiivouksen ei tarvitse olla vuosisadan operaatio – helpommallakin pääsee. Listasimme muutamia vinkkejä, joiden avulla joulusiivouksesta tulee inhimillisempi ponnistus.

”Helposti joulusiivouksesta kouhkataan liikaa ja on vallalla yleinen käsitys, että jouluna täytyy tehdä se vuoden suurin ja tärkein siivousoperaatio. Oikeasti kotia ei tarvitse puunata lattiasta kattoon, vaan jokainen voi miettiä, mikä itselle ja omalle perheelle tekee joulun”, Marttojen koordinaattori Katariina Juurikkala sanoo.

Ole siis armollinen itseäsi kohtaan ja siivoa kotona juuri sen verran, mikä itsestä tuntuu hyvältä!

Marttojen vinkit joulusiivoukseen

1. Suunnittele. Haluatko tehdä suursiivouksen vai riittäisikö pienempi siistiminen? Kuinka tärkeää siisteys on juuri teidän perheellenne jouluna? Suunnittele, miten paljon haluat käyttää aikaa ja energiaa joulusiivouksen tekemiseen. Mieti, mitkä paikat haluat siivota – selkeästi rajattua projektia on helpompi hallita.

2. Aloita ajoissa. Jos aiot tehdä suuremman siivouksen, aloita hiljalleen jo viikkoja ennen joulua. Esimerkiksi saunan voi hyvin pestä ajoissa – se ei ehdi muutamassa viikossa likaantua.

3. Siivoa yhdessä muiden kanssa ja jaa tehtävät. Porukalla siivotessa saa ihmeitä aikaan jo muutamassa tunnissa. Kun jokaisella on tiedossa omat siivoustehtävät, sujuu siivoaminen helpommin.

4. Tee siivoamisesta hauskempaa. Jos siivoat lasten kanssa, voit tehdä siivoamisesta hauskempaa esimerkiksi arpomalla siivoustehtävät ja suunnitella päivän päätteeksi jotain mukavaa yhteistä tekemistä. Siivouspäivä sujuu mukavammin, kun sen päätteeksi on tiedossa vaikka pitsa- ja leffailta.

5. Kaiken ei tarvitse olla tiptop. Perussiivous riittää. Vessojen siivoaminen, pintojen pyyhkiminen ja imurointi vie jo pitkälle. Kaappeja ei tarvitse siivota, jos ei aio viettää siellä joulua.

6. Raivaa ja selkiytä. Monesti jo esimerkiksi lehtipinojen ja leluröykkiöiden siivoaminen tekee kodista juhlavamman. Siivoa siis ylimääräinen tavara kaappeihin ja keskity ensisijaisesti sen tilan siistimiseen, jossa jouluna vietetään eniten aikaa.

7. Siivoa jääkaappi. Jouluna jääkaappiin pitää yleensä mahtua normaalia enemmän astioita ja ruokia, joten on hyvä siivota vanhentuneet ruuat pois tieltä. Kiität itseäsi joulun pyhinä!

8. Luota tunnelmavalaistukseen. Joulua juhlitaan vuoden pimeimpään aikaan – ota siitä kaikki ilo irti. Kynttilänvalossa kukaan ei kiinnitä huomiota, vaikka jokaista nurkkaa ei olisikaan puunattu.

+Muista nauttia joulusta.

”Joulu ei saisi jäädä suorittamisen varjoon, vaan olla ensisijaisesti mukava ja leppoinen yhteinen juhla. Tärkeintä on miettiä, mistä elementeistä oma joulu syntyy eikä pyrkiä vastaamaa ulkoisiin odotuksiin. Rauhaa joulusiivoukseenkin, ei stressata siitä liikaa. Jouluun ei lopulta tarvita paljon.”


Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla eduistamme ja kampanjoistamme!

  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Etsi lähin Kastelli-kauppiaasi