Suosikkimalli Kuoren edullisemmat versiot toteuttavat yhä useamman rakentajan haaveet

Kastellin uusi Kuori-mallisto on ihastuttanut ihmisiä ympäri Suomen ja rakenteilla olevia kotiprojekteja näkee muun muassa Instagramissa.

Suosikkimallin salaisuus piilee sen huipputoimivassa designissa, joka on inspiroinut yllättäen sekä perinteisen romantiikan että modernin selkeälinjaisuuden ystäviä.

– Eräs varttuneempi pariskunta jäi mieleeni, kun he himoitsivat kansallisromanttisen rintamiestalon jälkeen Kuoren asujiksi. Kuori onnistuu tavoittamaan sellaisen ajattomuuden, jossa tilallisuus ja materiaalit ilmentävät historian kerrostumia. Näin 2020-luvun toiminnallinen koti voi olla lämpimän sielukas ilman päälleliimattua koristelua, Kuori-malliston suunnittelusta vastannut arkkitehti Eevamaria Timlin valottaa, miksi Kuori miellyttää niin monen silmää.

Kuori-talo sopii maisemaan yhtä hyvin maaseudulla kuin kaupungissa, ja sen sisustukseksi käyvät yhtälailla skandinaavinen minimalismi kuin tyylihuonekalutkin. L-malliset talot voi sijoittaa tontille haluamaansa suuntaan, koska eteistila kulkee talon läpi. Talon syliin jäävästä sisäpihasta saa suojaisan puutarhakeitaan, olivatpa naapurit sitten miten lähellä hyvänsä.

Uusien mallien edullisemmat ratkaisut

Kuori-koti herättää arvostusta arkkitehtonisena kokonaistaideteoksena. Tämä näkyy muun muassa siinä, että rakentajat ovat karttaneet muutostöitä, koska ovat halunneet säilyttää arkkitehdin näkemyksen rikkoutumattomana. Timlin painottaa kuitenkin hyvän suunnittelun sallivuutta: – Koti elää asujiensa mukana, kun sitä vuosien saatossa remontoidaan. Arkkitehtinä olen tyytyväinen, kun näen että talomallin idea kantaa pienistä muutoksista huolimatta.

Ensimmäisistä Kuori-malleista löytyikin useita ylellisiä ratkaisuja, kuten esimerkiksi epätyypillinen kattorakenne. Nyt julkaistuissa uusissa malleissa on karsittu kustannuksia tuovia elementtejä, jotka eivät ole talomallin idean tai asumisen kannalta niitä olennaisimpia. Näin Kuori-koti voidaan tehdä mahdolliseksi yhä useammalle.

Sielukas koti vastaa inhimillisiin tarpeisiin

Kuoren suunnittelu on lähtenyt ihmisen kaipuusta suojautua maailman katseilta, ja olla kuitenkin yhteydessä muiden kanssa. Talon massa kiertyy asukkaansa ympärille, L-mallissa sivusuunnasta kuin simpukka ja suorassa mallissa pystysuunnasta kuin kallion harjanne. Makuuhuoneet ja pesutilat on jätetty yksityiseksi alueeksi omaan rauhaansa, kun taas keittiö, oleskelutilat ja piha tuovat perheenjäsenet ja kyläilijät yhteen.

Kuoren yllätykselliset pohjaratkaisut ovat saaneet paljon kehuja. Timlin avaa kodin tunnelmaa: – Yksityisen ja yhteisen välinen vuoropuhelu luo asuntoon aina oman jännitteensä, ja sen aistii heti, miltä asunnossa tuntuu olla.

SAFA arkkitehti Eevamaria Timlin

Puukuori huokuu ekologista elämää

Järkevien neliöiden ja puunkäytön lisäksi Kuoreen tuo ekologisuutta se, että keittiö, pesutilat ja makuutilat on pyritty sijoittamaan kohti viileää pohjoista, kun taas oleskelu jää valoisalle etelän puolelle. Toisaalta katettu terassi toimii eristävänä vyöhykkeenä isojen ikkunoiden edessä. Varsinkin L-mallin talon sisäpihalle muodostuu tuulensuoja ja lämmin pienilmasto. Katon lappeella voi sijoittaa etelän suuntaan reilut aurinkopaneelit.

Halutessaan kodista voi tehdä erityisen terveellisen ekokodin rakentamalla sen Kastellin edistyksellisestä GREEN-puukuiturakenteesta, joka hengittää hirren tapaan, mutta on eristeenä täyspuuta energiatehokkaampi.


Etsi lähin Kastelli-kauppiaasi