Puutarhatrendit

Nyt puutarhassa näkyy hetken kauneus, epätäydellisyys, ajan patina ja luonto.


Wabi-sabi

Tämän vuoden sisustusmaailman hitti, wabi-sabi saa näkyä puutarhassa meilläkin. Wabi-sabi on japania, ja kuvaa epätäydellistä, hetken kauneutta. Oikeastaan wabi-sabi liitetään Japanissa teeseremonioihin, mutta myös kukka-asetelmien tekoon ja puutarhataiteeseen.

Puutarhassa wabi-sabi sallii roson ja kasvun tuoman ikääntymisen eikä kehota täydellisyyden tavoitteluun. Se ohjaa nauttimaan yksinkertaisista hetkistä, estetiikasta ja viettämään aikaa luonnon parissa. Puutarhanhoidon ei kuulu olla vain velvoitteita ja vaatimuksia, vaan on hyvä pysähtyä katsomaan ympärille, näkemään kauneutta arjessa ja pienissä asioissa.

Wabi-sabia ei sellaisenaan kannata kopioida suomalaiseen puutarhaan, vaan tärkeää on nähdä ja löytää meidän luontoon ja maisemaan sopivia elementtejä ja korostaa niitä. Pääosassa ja tavoitteena on harmoninen, luonteva ja jopa huoleton tunnelma.
Puutarhanhoidon ei kuulu olla vain velvoitteita ja vaatimuksia, vaan on hyvä pysähtyä katsomaan ympärille, näkemään kauneutta arjessa ja pienissä asioissa.Paikka mietiskelyyn

Kiireinen elämänrytmi kaipaa vastapainoa, ja tietoisen läsnäolon, mindfulness-trendin myötä moni kaipaa puutarhaan omaa mietiskelynurkkausta tai aluetta. Mietiskelyyn tarkoitettu puutarha-alue luodaan harmoniseksi ja rauhoittavaksi. Jokaisen omassa päätösvallassa onkin suunnitella mietiskelyalue oman mielen mukaiseksi. Kuulostele siis, mitkä värit, muodot, kasvit ja tunnelma saavat mielesi rauhoittumaan ja luo trendikäs rauhoittumisalue oman mielen mukaan. Penkki tai tuoli puun alla tai joku tietty kasvi voivat riittää.Vesi elävöittää

Vesi rauhoittaa ja toisaalta virkistää. Veden tyyni pinta peilaa taivaan sinen ja pilvet, virtaava ja soliseva vesi toimii puutarhan musiikkina. Vesiaiheet, olivatpa ne pieniä tai suuria luovat puutarhaan elämää ja ovat nyt suosittuja puutarhan elementtejä. Pihan katseenvangitsijaksi luotu vesiaihe kerää lintuja kylpy- ja juomahetkiin. Veden äärelle tekee mieli istumaan, joten luonteva paikka vesiaiheelle on esimerkiksi terassin laidalla. Jos altaalle ei löydy paikkaa, riittää pieneksi vesielementiksi terassille tai sisäänkäyntiin esimerkiksi suureen lasisylinteriin, veteen istutettu vesikasvi tai laakealle vadille veteen aseteltu kukka.

Kasveja läheltä

Nyt puutarhaan istutetaan helppohoitoisuutta tuovia, kasvuolosuhteisiin ja sääoloihin sopivia kasveja. Monet luonnonvaraisten kasvien jalostetut lajikkeet luovat hyvän pohjan puutarhaan, jossa kasveja ei tarvitse vaalia luonnon olosuhteiden vastaisesti, vaan istutusvuoden jälkeen kasvit pitkälti viihtyvät itsekseen. Älä siis turhaan taistele luontoa vastaan ja vaali ruusutarhaa metsän siimeksessä, vaan valitse suosiolla kasveja metsäisiin olosuhteisiin tai päinvastoin. Kasveja valittaessa kiinnitä huomio paikan luonnonvaraisiin kasveihin ja hae niistä viitteitä puutarhaan ja mitä istuttaa. Lähituotetut kasvit ovat myös ekologinen valinta, joten valitse mieluummin kotimaassa kasvatettu tai kotimaista kantaa oleva kasvi.


Heiluvia heiniä

Koristeheinien suosio nousee edelleen ruukku- ja maaistutuksissa. Kaikki koristeheinät eivät meillä talvehdi, mutta yksivuotisten valikoima on laaja, ja niillä syntyy istutuksiin mukavasti rentoutta ja luonnollista vaikutelmaa. Monivuotisilla heinillä syntyy helppohoitoisia ja näyttäviä niitty- ja preeriahenkisiä istutuksia yhdistettynä kukkiviin perennoihin, kuten esimerkiksi hollantilainen maisemasuunnittelija Piet Oudolf tekee. Parhaimmillaan heinäistutukset olevat loppukesää kohden, jolloin heinien keveät kukinnot nousevat lehtimättään yläpuolelle.


Kasvata syötävää

Viljely ja ruoan itse kasvattaminen on pysyvä ilmiö, eikä vain ohimenevä trendi. Hyvinvointia ja lähiruokaa arvostavat kasvattavat maun ja ekologisuuden vuoksi satoa itse. Itse kasvatettu maistuu myös paremmalta. Sen tietää jokainen, joka nostaa esimerkiksi oman perunan maasta kattilaan. Mitä lyhyempi kuljetus- ja varastointiaika, sitä maukkaampi maku. Kaiken lisäksi siemenistä voi kasvattaa väriä lautaselle. Tänä vuonna on hitti kasvattaa Pantonen väritrendin ykkösvärin Ultraviolet mukaisia perunoita, parsakaalia ja papuja. Papujen ja proteiinin kasvatus on nousussa myös.

Teksti ja kuvat: Johanna Vireaho

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla eduistamme ja kampanjoistamme!

  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Etsi lähin Kastelli-kauppiaasi