Talvinen drip cake

Tämä näyttävä kakku on myös sisältä maukas ja maistuu varmasti niin lapsille kuin aikuisillekin! Kakku on perinteistä täytekakkua haastavampi, mutta näillä yksityiskohtaisilla ohjeilla jokaisen on mahdollista onnistua. Kokeile rohkeasti!

Työaika yli 4h

Mehevä porkkanakakkupohja

  • 3 isoa munaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 ¾ dl fariinisokeria
  • 150 g haaleaa voisulaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 dl jauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1,5 tl kanelia
  • 250 g hienoa porkkanaraastetta
  • 150 g miedosti sokeroitua tai makeuttamatonta omenasosetta

Vaahdota kananmunat ja sokerit kuohkeaksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Lisää vaahtoon kierrevatkaimella varovasti sekoittaen voisula sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet muutamassa erässä. Kääntele lopuksi taikinaan porkkanaraaste ja omenasose.

Jaa taikina kahteen halkaisijaltaan 15-16 cm voideltuun ja jauhotettuun vuokaan.

Paista uunin alatasolla 175 asteessa 40-45 min. Tarkkaile kypsyyttä kokeilemalla tikulla loppuvaiheessa, jotta kakku jää meheväksi.

Anna jäähtyä hetki ennen kumoamista.

Marenkikoristeet

  • 2 valkuaista
  • 1 dl (Siro erikoishienoa) sokeria
  • 1 tl etikkaa tai sitruunamehua
  • Sinistä elintarvikeväriä (jauhe- tai pastaväriä)
  • Pursotinpusseja, erilaisia tyllia (esim tähtitylla, pyöreä tylla)
  • Sokerikoristeita, strösseleitä, sokerihelmiä
  • Grillivarrastikku

Käytä puhtaita työvälineitä. Erottele valkuaiset kulhoon (tippaakaan keltuaista ei saa päästä joukkoon). Vaahdota valkuaiset. Lisää etikka tai sitruunan mehu. Lisää sokeri pienissä erissä vatkaten koko ajan jotta sokeri ehtii hieman liueta massaan. Kun marenkivaahtoon ilmestyy kovia huippuja, se on valmista.

Värjää tässä vaiheessa puolet marengista eri kulhossa elintarvikevärillä.

Yksivärisiä marenkeja saat lusikoimalla sinistä ja valkoista marenkia eri pursotinpusseihin. Kaksivärisiä saat lusikoimalla joko samaan pussiin eri laidoille vuoroin kumpaakin väriä, tai sujauttamalla yksiväristen marenkien pursottelun jälkeen kummankin pussin sisällön kolmanteen.

Pursota leivinpaperin päälle haluamasi muotoisia ja kokoisia koristeita. Ison kiekon valmistamiseksi pursota pieni nokare massaa paperille ja aseta grillitikun toinen pää siihen. Pursota spiraali tähtityllaa käyttäen, aloittaen grillitikun kärjen päältä, edeten yhtenäisellä nauhalla haluamasi kokoiseksi (halk. 10-15 cm). Pursota lopulla massalla joko kekoja, suippoja muotoja tai vaikkapa sydämiä. Ripottele päälle koristehelmiä, lumihiutaleita jne. mielesi mukaan.

Paista 75 – 100 asteessa muutama tunti. Matala lämpö estää valkoista marenkia muuttumasta kellertäväksi. Kypsyyttä voi kokeilla välillä nostamalla varovasti marenkia. Tahmainen pohja kertoo, ettei marenki ole kuivanut vielä tarpeeksi.

Anna koristeiden jäähtyä ennen käyttöä.

Täyte

  • 100 g pehmeää voita
  • 200 g vaniljatuorejuustoa (anna seistä huoneenlämmössä puolisen tuntia)
  • 2 dl tomusokeria
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • 1 dl hasselpähkinärouhetta

Vaahdota voita sähkövatkaimella muutama minuutti. Lisää hieman lämmennyt tuorejuusto (kylmä tuorejuusto juoksettaa voin). Vatkaa hyvin sekaisin. Lisää tomusokeri muutamassa erässä. Lopuksi vaahterasiirappi ja hasselpähkinärouhe.

Halkaise jäähtyneet kakkupohjat, jotta saat yhteensä 4 levyä. Laita lusikallinen täytettä tarjoilualustalle ja aseta siihen ensimmäinen kakkulevy. (huom: kokoamisjärjestyksellä ei ole muuten väliä, kunhan ylimmäiseksi jää yksi tasainen paistopinta. Jos kakkusi pääsi kuivaksi, leikkaa väliin tulevista levyistä kuiva paistopinta pois ja kostuta kevyesti esim omenamehulla). Pirskota sinne tänne levyä hieman vaahterasiirappia. Levitä alimmalle levylle 1/3 täytteestä lähes reunoille asti ja aseta päälle toinen kakkulevy. Toista nämä vielä kaksi kertaa. Laita kakku kylmään vetäytymään kuorrutteen valmistuksen ajaksi.

Kuorrute

  • 200 g huoneenlämpöistä suolatonta voita
  • 3 dl tomusokeria
  • 3 rkl vaahterasiirappia
  • 2 tl vaniljasokeria
  • ½ kanelia
  • Elintarvikeväriä (myös nestemäiset käyvät)

Vaahdota voita muutama minuutti. Lisää tomusokeri muutamassa erässä. Mausta siirapilla, vaniljasokerilla ja kanelilla. Värjää lopuksi haluamallasi värillä. Voit halutessasi myös lisätä vaahterasiirapin määrää. Levitä kuorrutetta jäähtyneen kakun päälle kauttaaltaan ohut kerros (murut kiinnittyvät). Laita jääkaappiin kunnes pinta jähmettyy (10-20 min). Lisää seuraavaksi paksumpi kerros päällystäen koko kakku. Tasoita kakku lastalla. Mitä reilummin käytät kreemiä, sen helpompi pinta on tasoittaa. Nosta kakku viileään. Pinnan tulee olla jähmettynyt ennen valkosuklaakastikkeen laittoa.

Valkosuklaakastike

  • 100 g valkosuklaata
  • 40 g kermaa
  • Pasta tai jauhevärejä
  • Pursotinpussi (tai muovipussi)

Paloittele suklaa kulhoon ja kaada kerma päälle. Kuumenna mikrossa välillä sekoitellen kunnes saat tasaisen kastikkeen. Älä polta! Värjää pasta/tai jauheväreillä haluamasi väriseksi (Keltaisen perusvärinsä vuoksi suositeltavaa on käyttää myös valkoista väriä). Kun kastike on vielä juoksevaa ja haaleaa, muttei enää lämmintä, kaada se pursotinpussiin, leikkaa nokka auki ja pursota kakun pinta tasaisesti – voit käyttää tasoitukseen apuna lastaa tai pitkäteräistä veistä. Pursota seuraavaksi ”valumia” sieltä täältä reunalta. Työskentele nopeasti, sillä viileä kakun pinta jähmettää suklaan melko nopeaan.

Kun pinta on asettunut, asettele koristeet mieleiselläsi tavalla kakun päälle. Aloita isoista, etene pienempiin. Ripottele lopuksi sinne tänne esim. sokerihelmiä tai marengin muruja.

Anna kakun olla hetki huoneenlämmössä ennen tarjoilua, jotta kreemin maut tulevat paremmin esiin.

Nautiskele luomuksestasi!

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla eduistamme ja kampanjoistamme!

  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Etsi lähin Kastelli-kauppiaasi