Eläkekotina Kastellin Plazia 155

Kari ja Anja Säily päätyivät omakotirakentajiksi aivan sattumalta. Raahen merenrantaan kaavoitettiin uusi Varvin asuinalue, jolta Kari varasi tontin kotiseudulle muuttoa suunnitelleelle pojalle. Toisin kuitenkin kävi, ja upealle rantatontille rakentuikin jo eläkkeellä olevan Säilyn pariskunnan oma koti.

Vaikka Karin ja Anjan aikuinen poika ei innostunutkaan rakentamisesta, eivät vanhemmat halunneet luopua huippuhyvällä paikalla sijaitsevasta tontista. Aluksi tuttavat ihmettelivät Säilyjen rohkeaa ratkaisua ryhtyä talonrakentajaksi iässä, jossa monet muuttavat lähemmäs palveluita, mutta Säilyjen uuden kodin nähtyään tuttavat ovat olleet ihastuksissaan.

Kari ja Anja löysivät tontille parhaiten sopivan mallin Kastellin mallistosta selattuaan lukuisia talokirjoja. Ensimmäisestä silmäyksestä Kari tiesi, että tässä talossa on ”sitä jotain”. He kävivät myös Kastellin talonäytöksessä tutustumassa lähemmin rakentamisen ratkaisuihin ja laatuun. Hyvällä suunnittelulla 480 neliöiselle tontille saatiin mahtumaan myös autotalli, kun Plazia 155 H -mallin erillinen saunaosasto rakennettiin kiinni päärakennukseen.

Kari ja Anja suunnittelivat myös muita muutoksia tulevaan kotiinsa Kastelli-kauppias Heikki Pentinpuron kanssa. Terassit lasitettiin ja varustettiin lattialämmityksellä, ja tuulikaapin ja eteisaulan välinen ovi jätettiin pois, jotta eteisaulaa saatiin avarammaksi. Tilantuntua ja valoisuutta lisättiin tavallista isommilla ikkunoilla, jotka alkavat lähes lattianrajasta.

Talopaketti tuli parin kilometrin päästä Lapaluodosta Kastellin talotehtaalta heinäkuussa, jolloin rakennusporukka pääsi hommiin. Kari kertoo työskennelleensä paperikoneasentajana ja tehneensä työtänsä sadasosamillien tarkkuudella.

– Halusin, että talomme rakentaa ammattilainen, joka osaa rakentaa sen yhtä tarkasti.

Rakentamisesta vastasi paikallinen yritys, Rakennus ja sisustus M. Leppälä. Kari onkin erittäin tyytyväinen sekä Kastelliin että Marko Leppälään ja hänen työmiehiinsä, joiden ansiosta rakentaminen eteni erittäin sutjakkaasti ja helposti.

Säilyt pääsivät muuttamaan uuteen kotiinsa noin puolen vuoden rakentamisen jälkeen maaliskuussa. Entinen asunto meni vähän liian nopeasti kaupaksi, ja Säilyt nukkuivat ensimmäiset pari viikkoa saunassa, kun muut tilat olivat vielä viimeistelyvaiheessa. Kari on huomannut viihtyvänsä uudessa kodissaan niin hyvin, että hänellä ei ole kiire paikallisen huoltoaseman baariin aamukahville, vaikka siellä tapaisi paljon tuttuja:
– Mieluummin juon nykyään kahvit kotona ihmetellen merellistä luontoa isoista ikkunoista.

Mieluummin juon nykyään kahvit kotona ihmetellen merellistä luontoa isoista ikkunoista.

Sisustuksessa Säilyt halusivat luoda yhtenäisen olemuksen koko talolle ja sen tiloille, ja valintojen tekemisessä heitä auttoi Riikka Savela Smartiasta. Säilyjen kodin kaikki pintamateriaalit, kuten laatat, laminaatit, maalit ja tapetit hankittiin Smartiasta. Kari ja Anja valitsivat kotiinsa kiiltävän mustan, rosterisomisteisen takan, joka on upea katseenvangitsija. Se myös toimii luontevana tilanjakajana ruokailutilan ja olohuoneen välissä. Olohuoneessa on myös korotetun katon ansiosta näyttävä, korkea seinä, joka oikein kutsuu taidetta. Taulujen ripustamista helpottaa katonrajaan kiinnitetty galleriakisko, jonka ansiosta taulujen paikkaa on helppo vaihtaa ilman reikien poraamista seiniin.

Erilliseen saunaosastoon Kari ja Anja ovat ihastuneita, vaikkeivät himosaunojiksi tunnustaudukaan. Myös saunatuvassa on takka tunnelman tuojana.

– Siellä me mielellään istuskellaan iltaisin ja katsellaan merelle. Takkatulen ja meren katseluun ei voi koskaan kyllästyä, toteaa tyytyväinen pariskunta yhteen ääneen.

Etsi lähin Kastelli-kauppiaasi