Perkkiöiden talopaketti on jo perheen neljäs Kastelli-koti

Matti ja Katariina Perkkiön paritalo valmistui Laukaan Lahnajärven uudelle omakotialueelle. Tällä kerralla kompromissiton koti rakentui Kastellin omatoimirakentajan peruspaketista. Tutustu Perkkiöiden talotarinaan ja katso myös Matin videot rakentamisen vaiheista.

Perkkiöiden kuusilapsinen perhe päätti rakentaa pienemmän talon Lahnajärven maisemiin osan jälkikasvuista muutettua omilleen. Samalla ison tontin huolto- ja ylläpitourakka keventyi.

“Mietimme, miten tästä uudesta taloprojektista saisi taloudellisen setin. Saimme kaverin mukaan rakentamaan paritaloa. Siitä se paritaloidea oikeastaan syntyi”, Matti taustoittaa.

Kumppaniksi valikoitui kilpailutuksen jälkeen Kastelli – jo neljännen kerran. Yhteistyössä rakentui yksikerroksinen, itselle piirretty paritalo, jossa molemmat asuinpuolet on räätälöity erilaisiksi – ja myös eri kokoisiksi – asukkaidensa tarpeiden ja tontin mukaan mukaan.

“Kastellin palvelualttius on ihan ykkösjuttu. Projektijohto on ihan maailmanluokkaa, aikataulujen pitävyys on tosi iso asia.”

– Matti Perkkiö

Paritalo rakentui omista piirustuksista yhdessä Kastellin arkkitehdin kanssa

Paritalon räätälöinti mahdollisti Perkkiöiden perheelle ja myös eri elämäntilanteessa olevalle naapurille kompromissittomat kodit. Juuri sellaiset, mistä kukin oli haaveillut.

“Vaimo piirsi pohjan, ja Kastellin arkkitehti loput. Vaimo on sisustussuunnittelija, ja aikaisemmat Kastelli-koditkin auttoivat meitä tilasuunnittelussa”, Matti kertoo.

“Kastellin arkkitehdilla oli kyllä iso merkitys. Pyöriteltiin kumpaakin puolta aika paljon hänen kanssaan, että saatiin toimiva kokonaisuus. Pakko tällaisessa on olla ammattilainen mukana. Ja hieno tästä tuli!” hän iloitsee.

Perkkiöiden asuinpuolelle rakentui neljän makuuhuoneen 120-neliöinen koti. Ystävälle suunniteltiin 93 neliön pohjaratkaisu kolmella makuuhuoneella. Talon jatkeeksi tilattiin lisärakennuksina autokatos sekä lämmin varasto.

Katariinaan haavena oli pääsy keittiöstä suoraan aurinkoiselle terassille aamukahvia nauttimaan. II-mallinen keittiö on avara ja toimiva.

Miksi perhe päätyi jälleen valitsemaan Kastellin?

“Tämä on meidän neljäs itselle rakennettu talo ja samalla neljäs Kastellin talo. Aina on toki kilpailutettu – ja aina on mennyt yksiin Kastellin kanssa. Heillä homma on toiminut erittäin hyvin. Alan kokemuksesta tiedän, että rakennusprojekteissa voi tulla ja aina tuleekin jotain yllätyksiä. Kastellilla ne on hoidettu aina nopeasti kuntoon”, Matti toteaa.

“Lisäksi Kastellin ennustettavuus on todella hyvä. Silloin on helpompi järjestellä omiakin asioita. Vieläkin yllättää positiivisesti, että kun tavaraa on tulossa, heiltä soitetaan etukäteen ja sovitaan täsmällinen ajankohta.”

“Sekin on tärkeää, että saa talopaketin juuri siihen valmiusasteeseen, mihin haluaa.”

Erilaisista valmiusasteista ja toimitussisällöistä perheellä onkin jo kattavasti omakohtaista tuntumaa. Kokeneena rakentajana Matti tiesi pystyvänsä tekemään paljon itsekin sekä tuttujen tekijöiden kanssa. Niinpä nyt päädyttiin Kastellin omatoimirakentajan Peruspakettiin, valituilla höysteillä.

Rakenteiden pystytyksen ja säältä suojauksen he ahkeroivat tällä kerralla omin voimin, vaikka sekin hoituu helposti Kastellin koulutettujen asentajien käsissä.

“Mutta sanotaanko näin, että seuraava talo on varmasti muuttovalmis. Aina se yllättää mikä määrä siinä on hommaa, kun oman työn ohessa tekee”, Matti naurahtaa.

Kodin pääsisäänkäynnistä haluttiin tarjota tulijalle ahtaan eteisen sijaan avara tunnelma. Vieras voi istahtaa hetkeksi kalusteisiin upotettuun tilaan. Toisella puolella on erikseen tilaa arkivaatteille.

Paritalostakin saa tyylikkään, toimivan ja avaran

Katariina kertoo pohjan suunnittelun lähteneen siitä, että luonnonvalo pääsee virtaamaan vapaasti talon läpi. Keittiöstä etelään avautuva ovi tuo valoa tilaan päivällä, ja ilta-aurinko pääsee virtaamaan tiloihin vapaasti olohuoneen lattiasta kattoon avautuvista ikkunoista. Niistä pilkistää myös parin sadan metrin päässä sijaitseva järvi.

Toinen tilasuunnittelun kulmakivi oli arjen sujuvuus: vaikka neliöitä on aiempaa vähemmän, kaikelle löytyy paikkansa. Katariinan mukaan paritaloissa näkee usein asuntoja, jotka ovat käytävämäisiä tai “sumppuja”. Itselle suunniteltuun paritalokotiin saatiin huomattavasti enemmän tilaa, avaruutta oleskelutiloihin ja läpitalon ikkunat.

“Pienellä suunnittelulla ja panostuksella pystyy vaikuttamaan siihen, että paritalonkin saa omakotitalomaiseksi”, hän myhäilee.

Matti nostaa yhdeksi tärkeäksi arjen helpottajaksi arkieteisen, jonne ulkovaatteet on helppo säilöä: “Muun muassa se on aiemmista Kastelli-malleista otettu ja ollut tärkeä juttu meille. Kastellilla valmiit pohjat on mietitty todella tarkasti, ja sen kyllä huomaa.”

 “Jo ennen perustusten tekoa törmäsimme kesälomareissulla Porvoossa uniikkiin käsintehtyyn käsienpesualtaaseen, jota ei voinut jättää ostamatta. Altaasta tuli idea myös eteisen laatoitukseen”, pariskunta kertoo.

Kastelli on tukena myös kokeneelle rakentajalle

Kotien ykkösen hiotut ratkaisut, OmaKastelli-pilvipalvelu ja asiantuntijoiden kokemus saavat pariskunnalta kiitosta.

“Itse asiassa oli kauppiaan ansiota, että saimme kotitaloomme monia kustannustehokkaita ja taloudellisia ratkaisuja, joita ei olisi itse osannut ajatella”, Matti kertoo ja nostaa yhdeksi esimerkiksi talon levyisen terassin yli ulottuvan katoksen.

”Rakenneratkaisuissa Kastellin kauppiaalla oli tosi hyvää tietoa. Pienillä fiksuilla jutuilla pystyi saamaan kustannuksia järkeväksi. Siitä oli iso apu.”

Matin mukaan talokumppanin valintaan vaikutti myös Kastellin vakavaraisuus ja luotettavuus:

“Mehän teimme tilausta heti Ukrainan sodan alettua. Mietittiin, että kehen voimme luottaa, eikä materiaalien saatavuuksistakaan voi tietää… siinä tippui jo paljon muita toimijoita pois”, Matti kertaa ja lisää: “Järkevä tapa rakentaa olisi Kastellille hyvä slogan. Aikataulut pitävät, se luotettavuus ja hintakin on järkevä.”

Hän pohtii hetken ja lisää:

“Aikataulujen pitävyys Kastellin tavaratoimituksissa on tosi iso juttu etenkin, kun lähdet omilla maksetuilla työmiehillä tekemään – se on aika huono asia, jos heillä ei ole mistä rakentaa. Meillä jokainen Kastelli-talo on valmistunut aina sovitusti ja ajallaan.”

Matin ja Katariinan vinkit talonrakentajille:

• Jos olet rakentamassa taloa ensimmäistä kertaa, kannattaa ehdottomasti valita muuttovalmistoimitus.

• Tontin ehdoilla rakennetaan. Ilmansuunnat ovat tärkeitä ja ne kannattaa miettiä yhdessä suunnittelijan kanssa: mm. mihin aurinko laskee ja mistä se nousee.

• Kastellin talokirjaa kannattaa selailla ajatuksella. Ne pohjat on mietitty tosi moneen kertaan.

• Kannattaa kysellä rohkeasti apua Kastellin ammattitaitoisilta arkkitehdeilta ja kauppiailta. Heitä kannattaa ihan tosissaan kuunnella, jos he jotain ehdottavat. Varsinkin, jos ensimmäistä kertaa rakentaa.

Katso myös muut Matin videot rakentamisen vaiheista Paritaloon-kanavassa:

Tutustu Kastellin toimitusvaihtoehtoihin ja valitse itsellesi sopivin valmiusaste:

Etsi lähin Kastelli-kauppiaasi