Talopakettia räätälöimällä perheen kotiunelmat todeksi: Jyväskylän Kastelli-kodissa eläminen on sallittua

Henna ja Tuomo haaveilivat kodista, jossa lapsiperheen arki sujuisi soljuen, laadukkuutta ja tunnelmallisuutta unohtamatta. Unelmien koti räätälöitiin Kastellin valmiista talomallista, ja Viittä Vaille Valmiin toimituksen ansiosta siinä näkyy vahvasti myös perheen oma kädenjälki.

Jyväskylään rakentui Henna ja Tuomo Tarvaisen kaunis Kastelli-koti. Talo on fiksusti suunniteltu, perheen toiveisiin räätälöity viihtyisä kokonaisuus, jota värittävät käytännölliset ratkaisut.

”Käytimme suunnittelun pohjana Kastellin City 147/182 -mallia, josta muokkasimme tälle tontille ja juuri meidän elämäämme sopivan version”, perheen äiti Henna kertoo.

Talo nousi luonnon helmaan rauhalliselle asuinalueelle, sopivalle etäisyydelle kaupungin vilinästä. Täällä perheen kolme lasta pääsevät leikkimään turvallisesti kodin terassilta aukenevaan luontoon. Perhe on asunut kodissaan noin puolentoista vuoden ajan.

Pienillä muutoksilla mieluisaan lopputulokseen

Talon suunnittelusta sisään muuttamiseen meni noin vuosi. Kastellin talomalleja on mahdollista muokata juuri omia haaveita vastaaviksi ja näin tehtiinkin Hennan ja Tuomon kohdalla. Pohja sai muutamia muutoksia, jotka toivat lisätilaa sinne minne sitä tarvittiin. Valmis talomalli toimi kätevästi pohjana ja omilla valinnoilla talosta rakentui yksilöllinen koti.

Alakerran kodinhoitohuonetta tilavoitettiin siirtämällä sisäseinää hieman olohuoneen suuntaan. Pieni muokkaus lisäsi tilan käytännöllisyyttä huomattavasti, ahtauttamatta kuitenkaan korkean oleskelutilan tunnelmaa millään tavalla. Yläkerrasta poistettiin puolestaan tarpeettomalta tuntunut aulatila. Poiston ansiosta yksi iso asumisen toive, päämakuuhuoneesta aukeneva walk-in -vaatehuone, tuli todeksi.

Henna ja Tuomo valitsivat kotiinsa Viittä Vaille Valmis -toteutuksen. Kastelli hoiti vaativat rakentamisen vaiheet alta pois, ja pari sai sisustus- ja materiaalivalintoihin vapaat kädet:

”Kastelli toteutti kodin rakentamisen VVV-Plus-vaiheeseen, jonka jälkeen alkoi meidän osuutemme. VVV-Plus tarkoittaa käytännössä sitä, että Kastellin toimesta seinät oli tasoitettu ja pohjamaalattu, ja laatoitustyöt oli tehty. Pintamateriaalien hankinta ja asennus oli taas meidän tehtävänämme”, Henna kertoo.

Energia- ja kustannustehokkaasti muovautunut, viihtyisä ja laadukas koti

Parin rakennusbudjetti oli tarkka ja kotiprojekti hoidettiin kustannustehokkaasti, laadusta kuitenkaan tinkimättä. Hyvällä suunnittelulla ja laadukkailla materiaalivalinnoilla oli suuri merkitys onnistuneeseen lopputulokseen.–

”Valitsimme ensisijaisesti laadukkaita ja aikaa kestäviä materiaaleja – ei ehkä niinkään materiaaleja sen hetkisten trendien mukaan. Halusimme kodistamme persoonallisen, lämpimän ja kodikkaan ja sitä saimme. Yksi keskeisistä toiveistamme oli, että tilaa on riittävästi ja että etenkin lastenhuoneet ovat muunneltavissa tarpeen mukaan heidän kasvaessaan.”

Kodin yksilöllistä tunnelmaa luovat niin seinien huvilamaisuutta henkivät hirsipaneelit, kuin suuret, metsämaisemaan avautuvat ikkunatkin. Ikkunoita suojaavat Suncool -aurinkosuojalasit, jotka estävät sisätilojen ylikuumenemisen ja edistävät näin energiatehokkuutta. Energiatehokkuus olikin perheelle luonnollisesti tärkeä asia, ja sen tukemiseksi suunnittelussa tehtiin fiksuja ratkaisuja.

”Kodissamme on maalämpö ja viilentävä ilmalämpöpumppu. Lisälämpöä ja tunnelmaa saatiin Tulikiven varaavalla takalla, joka tuo huoneilmaan nopeaa lämpöä. Viilentävä ilmalämpöpumppu taas tuo helpotusta kesähelteillä. Luotimme toisaalta myös Kastelli-talojen laatuun tässä asiassa.”

Viihtyvyyttä tuovat myös vaalean kauniit materiaalivalinnat sekä oleskelutilojen melkein 5,5 metrin huonekorkeus. Keittiön laatat tulivat Pukkilalta, wc- ja kodinhoitotilojen kalusteet ovat puolestaan Puustellin laadukkaasta valikoimasta.

”Saimme apua kalustesuunnitteluun Puustellin kautta. Pakettiin kuului suunnittelijan konsultaatio ja loppujen lopuksi oli yllättävän helppo löytää omannäköiset ratkaisut.”

Kodista rakentui juuri sellainen, kuin pariskunta alun perin toivoi. Paras puoli valmiissa kodissa on Hennan ja Tuomon mukaan sen lämminhenkinen ja kodikas tunnelma.

”Ensimmäisen talon rakentaminen on aina haasteellista: suunnitteluprosessi on pitkä ja melko raskaskin, eikä käytännön kokemusta vielä ole. Haasteet eivät kuitenkaan pysty peittoamaan kaikkea sitä upeaa, mitä meillä juuri nyt on. Olemme saaneet uuteen kotiimme juuri sellaisen tunnelman ja toiminnallisuudet kuin toivoimmekin.”

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Etsi lähin Kastelli-kauppiaasi