Vuosi muuton jälkeen: Storbjörkien Plazia Järven Sydän on koti ilman kompromisseja

Storbjörkin nelihenkinen perhe rakennutti unelmiensa kodin Lohjan rantamaisemiin. Asukkaidensa toiveiden mukaan räätälöity Kastelli Plazia -koti kantaa nimeä Järven Sydän. PuhtausKOTI-lehti valitsi kodin myös Lohjan Asuntomessujen helppohoitoisimmaksi pientaloksi. Kysyimme mitä uuteen kotiin kuuluu, kun muutosta on kulunut vuosi.

Jan ja Jenni Storbjörk toteuttivat Kastellin kanssa kotihaaveensa asuinkuntansa Lohjan asuntomessualueelle, lapsuuden maisemiin. Perheen omakotitalo on yhteen kerrokseen suunniteltu toimiva kokonaisuus, jossa on otettu huomioon lapsiperheen kiireisen arjen keskeiset toiminnot, kuten vaate- ja ruokahuolto, sekä viihtyminen.

“Se on yllättänyt positiivisesti, että asiat toimivat uudessa kodissa, kuten ajateltiin. Ettei vuoden asumisen jälkeenkään ole tullut mitään, mitä muuttaisimme ratkaisussa. Näin isossa kokonaisuudessa voisi tulla kaikenlaisia yllätyksiä”, Jan pohtii.

“Positiivisesti yllätti, kun ensimmäisenä yönä nukkui, niin täällä on ihan älyttömän raikas ilma. Täällä voi hengittää! Ero vanhaan rivitalokotiin oli kuin yö ja päivä.”

Storbjörkien haaveena olivat isot yhtenäiset oleskelutilat yhdessä kerroksessa ilman käytävämäisiä ratkaisuja. “Emme halunneet enää ravata rappusia”, Jan kertoo. L-mallisen kodin oleskelutiloista näkee järvelle, ja terassin poreammeestakin voi ihailla auringonlaskua järven suuntaan.

”Käveltiin piirustukset kädessä Kastellille ja kysyttiin, löytyisikö tähän jotain valmista pohjaa. Totesimme, että oho, tämä Plaziahan onkin aika osuva!

Unelmien koti muokattiin Kastellin Plazia-talomallista

Janin käsissä oli syntynyt jo lukemattomia pohjapiirustuksia ennen kuin perhe tuli Kastellin pakeille. 

”Käveltiin piirustukset kädessä Kastellille ja kysyttiin, löytyisikö tähän jotain valmista pohjaa. Totesimme, että oho, tämä Plaziahan onkin aika osuva! Siinä oli myös tiettyjä ratkaisuja mietittynä, joita ei itse ollut osannut hahmotella”, Jan kertoo ja toteaa, että myös Kastellin pitkä kokemus ja valmiiksi mietityt ratkaisut painoivat vaakakupin Kastellin eduksi.

“Kastelli on luotettava talovalmistaja, joka on ollut tosi pitkään markkinoilla. Kun on nähnyt yritysten kaatuvankin välillä, niin et halua, että sellaista tapahtuu kesken taloprojektin.”

Storbrjörkit muokkasivat kodin pohjaa yhdessä Kastellin kauppiaan kanssa yhdistellen hyviä asioita niin talomallista kuin omista suunnitelmistakin. Lopullinen huonejako ja sisäänkäynnin sijainti muotoutuivat vielä tontin mukaan. Makuuhuoneet siirrettiin yhdelle seinustalle ja oleskelutilaa laajennettiin tila maksimoiden. Kodin päätyyn lisättiin varastotila ja autokatos. 

“Levensimme vielä katto-osuutta ja lisäsimme tolpat, niin että autokatoksesta pääsee kulkemaan kuivin jaloin sisään asti – ja säästyy talvellakin lumitöiltä!”, Jan riemuitsee. 

“Kastelli oli tosi joustava ja ratkaisukeskeinen kumppani, jolta saimme myös paljon hyviä ehdotuksia, miten mikäkin kannattaa tehdä. Pergolan lasikatto oli ihan paras idea, joka ei itsellä ei käynyt mielessäkään. Näin saatiin paljon tilaa, jossa voi viihtyä sateellakin, eikä poreammeessa sada niskaan.”

Kompromissiton koti räätälöitiin unelmien ympärille

“Kun rakennetaan loppuelämän kotia, niin siihen haluaa ottaa kaikki asiat mitä on ikinä halunnut. Siinä ei säästelty. Ennemmin satsaa laatuun ja kestäviin pitkäikäisiin materiaaleihin”, Storbjörkit kertovat. 

Storbjörkit hyödynsivät Kastellin sisustuspalvelua kodin materiaalivalinnoissa. “Kävimme Kastellin sisustussuunnittelijan kanssa valinnat läpi ja esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen saatiin oivalluksia, joita ei olisi ehkä itse osannut huomioida”, Jenni kertoo.

“Halusimme isot yhtenäiset oleskelutilat ja lapsille omat huoneet. Tahdoimme panostaa tilaan, jossa pääasiallinen aika vietetään. Nyt voi kutsua paljon sukulaisia ja ystäviä kylään ilman ahtauden tunnetta.” Oleskelutilan suuri varaava takka on paitsi koristeellinen elementti myös käytännöllinen ratkaisu, jonka perhe kertoo tuoneen mukavasti säästöä sähkölaskuihin.

“Omana haaveenani oli kätevä walk-in-vaatehuone, jonka myös sain”, Jenni iloitsee. “Siitä tuli paljon parempi kuin oli ajateltukaan. Sinne mahtuu paljon muutakin kuin vaatetta ja pienet tilpehöörit voi kätkeä vaivattomasti laatikoihin.”

Janin kädenjälki näkyy vahvasti keittiössä: ”Minun unelmani oli fiksu keittiö, jossa on iso saareke, paljon tilaa ja pitkäikäiset materiaalit, kuten muuallakin kodissamme. Kivilattia oli sellainen minkä olen aina halunnut. Paitsi hyvännäköinen, se on myös helppohoitoinen ja kestävä ratkaisu, joka kattaa koko oleskelutilan eteiseen asti.”

Keittiöön hankittu Dekton-keittiötaso kestää äärimmäistä kulutusta, ja Jennin toivoma aamupalakaappi helpottaa lapsiperheen aamiaisvalmisteluja. “Jos tulee vieraita, niin äkkiä ovet kiinni, ja kaikki näyttää siistiltä”, nauraa Jan.

“Työhuone oli myös must, sillä teen paljon töitä etänä, mikä vielä korostui koronan aikana. Samalla tämä toimii myös vierashuoneena. Haluttiin yksi tällainen monikäyttöinen huone”, Jan kertoo.

“Ei ole mitään mitä tarvitsisi muuttaa, kun on saanut itse miettiä kaikki omat tarpeensa ja räätälöidä kodin täysin niiden mukaan.”

Asuntomessujen helppohoitoisimmaksi valittu koti

Hyvin suunniteltu ja toimiva koti tarjoaa asukkailleen turvallisen ja terveellisen ympäristön ilman, että ylläpito, hoito, huolto ja puhtaanapito kuormittavat arkea ja vapaa-aikaa tai lisäävät asumiskustannuksia kohtuuttomasti.

Vaivattomuus korostuu ruuhkavuosia elävän lapsiperheen kodissa. Plazia Järvensydän valittiin Lohjan Asuntomessujen helppohoitoisimmaksi taloksi PuhtausKOTI-lehden vertailussa.

Vaikka asuinneliöitä on 153, siivous vie vain hetken, eikä kattoon asti ulottuvien kaappien päälle kerry pölyä. Sisätilojen kynnyksettömyys ja avarat, väljästi kalustetut tilat mahdollistavat siivousrobotin käytön. 

Helppohoitoisista kasveista, kauniista kivetyksestä ja nurmikosta koostuva vehreä piha pysyy sekin helposti siistinä robottiruohonleikkurin avulla. Säästyneen ajan Storbjörkit viettävät mieluummin lasten kanssa touhuten.

Entä miltä tuntuu nyt, vuoden asumisen jälkeen?

“Edelleen hyvältä. Suunnitteluun kannatti satsata, niin tuli kaikki pikkujututkin mietittyä. Nyt kun on elänyt tässä, on huomannut, ettei mitään tarvitse muuttaa”, Jan summaa.

“Tämä on oikeasti meidän talo, josta ei tarvitse lähteä pois.”

Aiheeseen liittyvät linkit:

Etsi lähin Kastelli-kauppiaasi