Viittä Vaille Valmiista talopaketista oman näköinen koti

Heidin ja Tuomaksen koti todistaa, että Viittä Vaille Valmiina tilatusta talopaketista saa muokattua täysin yksilöllisen ja oman perheen näköisen kodin. Tontti määritti muodon, mutta metallilla maustetun kodin tyyli toteutettiin toiveiden mukaan ja omia tuntemuksia tarkkaan kuunnellen.

– Tämä on kalliotontti ja sitä jouduttiin räjäyttämään. Kun näimme tässä keskellä kuopan, se päätettiin hyödyntää talon suunnittelussa. Yksi vaihtoehto olisi myös ollut sen täyttäminen, mutta halusimme ilmeikkään kodin, Heidi ja Tuomas kertaavat rakennuksen suunnittelun alkuvaiheita.

Pariskunta ryhtyi rakentajiksi, koska sopivaa valmista taloa ei löytynyt. Kauniilla paikalla sijaitseva, kaupungilta ostettu tontti löytyi ystävien vinkin perusteella Luonnonmaan saarelta, Naantalin kyljestä. Valmiin kodin sijasta Heidi ja Tuomas pääsivät toteuttamaan omaa kotiunelmaansa juuri omalla tyylillään.

Inspiraatiota oman kotinsa suunnitteluun pariskunta haki Seinäjoen asuntomessuilta kahteen tasoon toteutetusta Kastellin Koria-talosta.

– Siinä kodissa ihastuimme huoneiden sijoitteluun. Tilat eivät olleet kasarminomaisesti kaikki yhden käytävän varrella, vaan hajautetusti avaran keskitilan ympärillä. Haimme kotiimme samankaltaista ajatusta.

Kastellin Viittä Vaille Valmiissa talopaketissa kriittisimmät rakennusvaiheet, kuten ulkoseinät sekä LVI- ja sähköasennukset, hoituivat Kastellin kokeneiden ammattilaisten käsissä. Lisäksi talon sisäpuolisista töistä pakettiin kuului lattian, katon ja seinien toteutus viimeistelyjä vaille valmiiksi asti.

– Nykyinen pohjaratkaisu oli vasta kolmas luonnos. Aiemmissa versioissa esimerkiksi autokatos oli erillinen ratkaisu, mutta se ei sopinut haastavan muotoiselle rinnetontille.

Kastellin porukan tehtyä työnsä, koti viimeisteltiin valmiiksi timpuriporukan avustuksella.

– Me osallistuimme työhön niiltä osin kuin osasimme. Esimerkiksi keittiön betonipintainen seinä on omaa kädenjälkeämme.

Neliöitään suurempi koti

Neliöitä Tuomaksen ja Heidin kodissa on lähes 140, mutta ne tuntuvat huomattavasti suuremmilta oivaltavan suunnittelun ansioista. Asuintiloihin lukeutuvat neljä makuuhuonetta, avara keittiö-ruokailutila-olohuone, kodinhoitohuone, sauna ja suihkutilat. Sisätilat vaikuttavat ikään kuin jatkuvan olohuoneen ikkunoiden läpi aina pihalle saakka. Näkymä ei seisahdu kauempanakaan, sillä terassialueelta nousee loiva rinne ylöspäin, jossa kasvaa vain harvakseltaan puita.

– Tonttimme rajautuu kalliorinteeseen ja metsään, johon ei ole kaavoitettu tontteja. Tässä on todellakin luonto lähellä ja se oli yksi syy, miksi tähän ihastuimme.

Kiinteitä kalusteita ja pintamateriaaleja valitessa pari hyödynsi Kastellin Collection-sisustusvalikoimaa. Sieltä kotiin valittiin muun muassa laatat ja laminaatit sekä kodinhoitohuoneen ja wc-tilojen Puustelli-kalusteet. 

– Oma tyylimme on enemmän elämänmakuinen, rustiikkinen ja rosoinen kuin liian siloteltu.

Emme halunneet missään nimessä kotiin esimerkiksi valkoisia, korkeakiiltoisia kaapistoja tai laattapintoja.

Keittiön ja wc-tilojen hierrettyjen betoniseinien rinnalle valittiin mustat säilytyskaapistot. Lisää rouheutta tiloihin tuovat sinne tänne sopivasti ripotellut, industrial-henkiset yksityiskohdat. Jotta kokonaisuus ei muodostuisi liian tummanpuhuvaksi, on rinnalle tuotu kontrastiksi myös valkoisia seiniä ja viherkasveja. 

Pariskunta ei lokeroi sisustusmakuaan minkään tarkan määritelmän alle. Ideoita on kertynyt ulkomaan matkoilta, lehdistä, sosiaalisesta mediasta ja messuilta. Rohkeutta sisustaa omaan tyyliin ja perinteistä suomalaista makua rouheammin on saattanut tarttua Heidiin myös hänen asuessaan pari vuotta Espanjassa.

Valmiiksi sopivalla tahdilla

Talon rakentaminen sujui sukkelasti. Syyskuussa aloitettu rakennustyömaa muotoutui asuttavaksi kodiksi jo seuraavaksi kevääksi, ja Heidi ja Tuomas pääsivät muuttamaan uuteen kotiinsa toukokuussa, juuri ennen esikoisen syntymää. 

Perheellä oli jo alun perin suunnitelmissa rakentaa takapihan terassikansi samaan aikaan valmiiksi muun talon kanssa, mikä siisti oleskelualueet nopeasti ja helpotti vauva-arkea vastarakennetussa kodissa.

Lämmin kesä mahdollisti myös ristiäisten juhlimisen ulkona terassilla, jonne Tuomas rakensi nopeasti pitkän pöydän ja penkit lavoista.

– Terassista tuli juhlava melko yksinkertaisin keinoin. Pöydän päälle laitettiin pitkä liina ja maljakot täytettiin luonnonkukilla. Penkkien päälle laitoimme vielä värikkäitä räsymattoja. Lopputulos oli ihana!

Etsi lähin Kastelli-kauppiaasi