Kastelli-huvila on veneilijäperheen turvasatama

Jaakko Ensiön veneilijäperhe haaveili omasta turvasatamasta ja kiinteästä maasta jalkojen alla vuosien ajan. Nyt Ensiöiden huvilalla kuvankauniissa saaristossa vietetään joulut, kesälomat ja viikonloput, mutta ei veneilykään ole kokonaan unohtunut.

Jaakko Ensiö ja hänen perheensä ovat olleet vuosikymmenten ajan innokkaita veneilijöitä. Vielä parikymmentä vuotta sitten Jaakko vannoi, ettei halua ikinä viettää mökkielämää. Hiljalleen ajatukset kuitenkin muuttuivat vehmaassa Turun saaristossa veneiltäessä, kun myös veneilytuttavat rupesivat rakentamaan mökkejä saaristoon. Pitkän haaveilun jälkeen Jaakko ja hänen vaimonsa Outi tekivät maihinnousun tontille, jolla oli 60-luvulla rakennettu mökki.

Alkuvuosina ruopattiin ja muokattiin rantaa ja rakennettiin laitureita. Tontille rantautui myös pariskunnan luottoarkkitehti Kim Eklund, joka visioi olemassa olevan mökin remontointia pariskunnan tarpeisiin. Jaakko totesi pian, että kun kerran on jo saappaat valmiiksi savessa, tehdään nyt sitten uusi mökki ja rantasauna. Kim luonnosteli rakennukset pariskunnan toiveiden mukaan, ja rakennuslupa saatiin. Tarjouskilpailutuksessa huvila- ja rantasaunapakettien toimittajaksi valikoitui Kastelli kokemuksensa ja luotettavuutensa perusteella. Kastelliin oli helppo ottaa yhteyttä ja kauppias Päivi Lammervon positiivinen asenne haastavaa rakennusprojektia kohtaan ratkaisi lopullisesti Ensiöiden valinnan.

Ensiöt ovat erittäin tyytyväisiä siihen, että arkkitehti osasi hahmottaa ilmansuunnat ja auringonkierron rakennusten sijoittamisen kannalta oikealla tavalla.

– Täyslämmin päämökki on nykysaaristoon sopiva, pitkä ja kapea huvila, johon pohjia tehnyt paikallinen isäntä totesi, että ”tämä on sitä saariston uutta kubismia”, Jaakko kertoo.
Huvilassa on paljon isoja ikkunoita, joiden ansiosta tuntuu todellakin siltä, että huvilalla ollaan lähellä luontoa.

Myös tilaratkaisuihin Ensiöt ovat erittäin tyytyväisiä. 153 neliön huvilassa keittiö ja olohuone yhdistyvät luontevasti toisiinsa luoden mukavat puitteet yhdessäololle kiertoilmatakan lämmössä. Huvilan toinen takka on sijoitettu eteisaulaan, jotta tilat saadaan nopeasti lämpimiksi kylmillä ilmoilla. Pohjaratkaisussa on huomioitu koko perheen tarpeet; kaikkiin kolmeen makuuhuoneeseen mahtuu vaivatta parisänky, jotta myös jo kotoa muuttaneiden lasten, Lauran, 28 ja Antin, 26, perheille on riittävästi tilaa.

Muutaman vuoden kestänyt rakennusprojekti on toiminut samalla oivallisena vastapainona päivätyölle. Jaakolla on perheen omakotitalon osalta kokemusta hartiapankkirakentamisesta, mutta työt pitävät pariskunnan sen verran kiireisenä, etteivät he halunneet rakentaa yksin. Kastellin joustava rakentamistapa sopi huvilaprojektiin erittäin hyvin, ja asiantuntemuksen ja hyvän yhteistyön ansiosta haasteellinen kokonaisuus saatiin rakennettua Ensiöiden toiveiden mukaan.

Vaikka rakentamisessa oli paljon puuhaa, eivät Jaakko ja Outi stressaantuneet, koska heillä oli apunaan loistavia ammattilaisia. Rakentamisaika auttoi selkeyttämään omia toiveita, joten suunnitelmiin tuli matkan varrella muutamia muutoksia. Esimerkiksi terasseista tehtiin isommat, jotta kesän suloisista hetkistä nauttimiseen on riittävästi tilaa.

Huvilalla vietetään myös aikaa ystävien kanssa ja tarpeellista lisämajoitustilaa löytyy rantasaunalta ja laituriin kiinnitetystä veneestä.

Huvila edustaa irtiottoa arjesta ja mukavaa puuhastelua luonnon lähellä. Kesällä Ensiöiden puuhat keskittyvät ympäristön palauttamiseen mahdollisimman lähelle luonnontilaa. Huvilalla on helppo viettää paljon aikaa, sillä sen sijainti pariskunnan kaupunkiasuntoon ja hammaslääkäripariskunnan työpaikkoihin nähden on loistava; noin 30 kilometrin matka taittuu nopeasti. Huvilalla vietetään myös aikaa ystävien kanssa ja tarpeellista lisämajoitustilaa löytyy rantasaunalta ja laituriin kiinnitetystä veneestä.

– Alueella mökkeilee paljon tuttavia, ja nykyään veneily onkin paljolti rannasta toiseen seilaamista, naurahtaa Jaakko.

Etsi lähin Kastelli-kauppiaasi