Tarkka kirjanpito piti rakennusprojektin budjetissa

Kimarien talonrakennusprojektin budjetti perustui entisen asunnon myyntihintaan ja pariskunnan säästöihin. Budjetti ohjasi myös talon suunnittelua.

”Arto osasi rakennusalan ammattilaisena viipaloida budjetin tarkkaan, esimerkiksi talon perustustöihin ja rakentamisen eri vaiheisiin ihan laatoitusta myöten”, Sirpa Kimari kertoo. ”Saimme mukaan kaikki ne asiat, jotka halusimme, mutta pidimme järjen kädessä. Summathan nousevat helposti suuriksi, vaikka eri materiaalien yksikköhinnoissa olisi vain pieni ero. On parempi pysyä aluksi perusjutuissa.”

”Talon budjetti kannattaa suunnitella tarkasti todellisten tarpeiden mukaan, ei varmuuden vuoksi yli. Myös edullisista ja keskihintaisista tuotteista löytyy hyviä vaihtoehtoja.”

Budjetti laadittiin 5 000 euron tarkkuudella

”Budjettia on seurattava koko ajan ja valvottava, minkä verran on jo kulutettu ja paljonko on vielä jäljellä”, Arto toteaa. ”Tiesimme tarkkaan, minkä verran eri vaiheisiin oli varattu rahaa, ja siksi oli tärkeää pitää laskut tallessa ja kirjaa kaikista menoista.”

”Budjetissa on varattava rahaa myös sähkö- ja kaukolämpöliittymiin. Hinnat selviävät kunnasta tai energiayhtiöltä.”

Kun suunnitteluvaiheesta edettiin rakentamiseen, budjettikin alkoi elää. Jos jossain vaiheessa selvittiin vähemmällä, sama summa voitiin käyttää jossakin muualla.

”Yllätyimme iloisesti, miten hyvin Kastelli ja alihankkijat, kuten Puustelli, pystyivät joustamaan, kun budjetistamme löytyi venymisen varaa ja halusimme muuttaa suunnitteluvaiheessa tehtyjä valintoja”, Sirpa kertoo. ”Esimerkiksi LVIS-kalustus vaihdettiin tasokkaampiin tuotteisiin.”

Säästö rakentamisen eri vaiheissa toi budjettiin venymisen varaa. Kastellin joustavuuden ansiosta esimerkiksi kylpyhuoneeseen saatiin vaihdettua alkuperäistä mieleisemmät hanat ja suihkut.

Talomallista kodiksi

Tällainen on Kimarien asuntomessutalo

Katso drone-video

Etsi lähin Kastelli-kauppiaasi